RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fildelere kastes ut av internett

Sist oppdatert:
En ny ordning i Frankrike vil kutte nett-tilgangen til fildelere.

Å være fildeler i Frankrike vil ikke være enkelt lenger. Regjeringen og underholdningsindustrien har kommet frem til en ordning som er ment å bekjempe fildeling hos hver enkelt fildeler, fremfor å ta de store nettverkene som ofte har vært fokuset i Europa.

Lederen for komiteen som har kommet med denne løsningen, Denis Olivennes, leder for kjeden FNAC, forteller til BBC News at dagens lovgivning der pirater risikerer store bøter eller fengsel, ikke står i forhold til lovbruddene fildelerne gjør.

Vil kutte internett-tilgangen
I stedet skal nå franske internettleverandører overvåke brukervanene til alle sine kunder og rapportere til en ny uavhengig antipiratorganisasjon om dette.

Ved første gangs overtredelse vil brukerne motta en advarsel, og risikerer ved gjentatte lovbrudd å miste sin nett-tilgang midlertidig eller permanent.

President Nicholas Sarkozy er svært fornøyd med den nye løsningen. Han uttaler at dette er «et viktig vendepunkt for fremtiden til et sivilisert internet».

- Internett må ikke bli et hight-tech Ville Vesten, en lovløs sone der kriminelle kan plyndre eller handle uten å bli straffet, forteller Sarkozy til Reuters.

DRM-frie løsningen skal fremskyndes
Som en motytelse for å kunne få lov til å overvåke nettbrukere, så har underholdningsbransjen gått med på å fremskyve overgangen til å tilby både filmer og musikk uten DRM-beskyttelse.

Den internasjonale plateorganisasjonen IFPI er ikke overraskende svært godt fornøyd med de nye tiltakene i Frankrike.

- Det viktigste virkemiddelet
- Dette er isolert sett det viktigste initiativet for å vinne krigen mot nettpirater som vi har sett så langt, skriver selskapet i en uttalelse.

Den franske forbrukergruppen UFC Que Choisir er derimot langt mer bekymret. I en uttalelse skriver selskapet at denne nye løsningen var «veldig streng, potensielt destruktiv for friheten, anti-økonomisk og strider mot den digitale historien.»

Bør Norge også innføre en slik ordning? Ta diskusjonen under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere