RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fildelere mister internett

Sist oppdatert:
Fra neste uke risikerer fildelere å miste tilgangen til internett i et helt år.

Diskusjonen om den nye franske lovgivningen har gått i lang tid, men fra mandag er slutt på snakk: Den nye kontroversielle lovgivningen mot fildeling blir satt ut i livet.

Internett skal ikke være lovløst
- Det er ingen grunn til at internett skal være en lovløs sone, sa president Sarkozy til de folkevalgte på onsdag, og la sin fulle støtte bak den nye «tre-advarsel-loven».

Den nye loven gjør at internettleverandører må kutte internettforbindelsen til personer som blir tatt for fildeling tre ganger. Forbindelsen kan bli borte i så lenge som et år.

Ordningen skal koste 15 millioner euro årlig, og skal administreres av et statlig organ som har fått det klingende navnet Hadopi, melder Times Online.

Møter sterk motstand
Ikke overraskende har den nye loven møtt på massiv motstand fra det franske datatilsynet, forbrukerrettsorganisasjoner og borgerrettsforkjempere, gigantselskaper som Google – og til og med Europaparlamentet.

I en verden der internett blir stadig viktigere, kan konsekvensen av å miste tilgang til internett være ekstreme.

Avisen Libération skrev på onsdag at familier nå kunne mistet sitt internett, bredbåndstelefon og TV hvis en tenåringsnabo brukte deres trådløse nettverk til å laste ned musikk til sin iPod.

Flere seriøse forskningsorganer har også advart mot at metodene som benyttes for å avsløre fildeling i svært mange tilfeller bommer stort. Enkelte sammenligner dette med at folk som blir tatt i å kjøre litt for fort mister retten til å bruke bilen i et år.

Kopibeskyttelse skal droppes
Som en del av avtalen bak den nye loven skal den franske underholdningsindustrien droppe kopibeskyttelsesmekanismer på nasjonale utgivelser.

- Dette er det viktigste initiativet for å vinne krigen mot nettbasert piratvirksomhet som vi noen gang har sett, sier IFPI-sjef John Kennedy i en kommentar.

Også i England er det vurdert å innføre en tilsvarende ordninng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere