RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fildeling koster 50.000 per sang

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Ny rettssak setter en høy pris på fildeling.

Den amerikanske plateindustrien har i flere år gått til søksmål mot mange tusen personer de hevder har bedrevet ulovlig fildelign på internett.

Trusselen om dyre rettssaker har ført til at de aller fleste har inngått forlik, men i natt ble den første rettssaken mot en fildeler avsluttet.

Risikerte milliardbot
Den amerikanske plateindustriens interesseorganisasjon RIAA mente at Jammie Thomas (30) hadde delt 1.702 sanger på fildelingsnettverket Kazaa. Brudd på opphavsrett kan etter amerikansk lov straffes med 750 til 30.000 dollar hvis et overbrudd ikke er gjort med vilje, og opp til 150.000 dollar per overtredelse hvis noe er gjort med overlegg.

Thomas risikerte derfor å måtte betale over 255 millioner dollar hvis hun ble dømt - rundt 1,4 milliarder kroner.

Prinsippielt viktig sak
Rettssaken har blitt fulgt med spenning fordi det er den første prinsippielle rettsaken om fildeling, og det var blant annet stor spenning rundt om kobling av en IP-adresse til en fysisk adresse var nok til å kunne få noen dømt. Det er bortimot umulig å bevise hvilken person som satt ved en datamaskin når et lovbrudd ble begått.

Jammei Thomas hevder på sin side at hun er uskyldig og at hun aldri har hatt noen konto på Kazaa.

Funnet skyldig
Resultatet av rettssaken ble at Jammie Thomas ble funnet skyldig å ha delt 24 sanger med overlegg, og hun ble dømt til å betale 9.250 dollar per sang hun hadde delt, altså totalt 222.000 dollar. I tillegg må hun betale saksomkostninger, og nyhetsbyrået AP mener at hun nå får en halv million dollar i gjeld – rundt 2,5 millioner kroner etter dagens kurs.

- Hun var i tårer. Hun er knust, forteller Thomas’ advokat Brian Toder til AP.

- Dette er en jente som lever fra en lønnsutbetaling til den neste, og nå må hun plutselig betale 25 prosent av lønnen sin til disse folkene resten av livet, sier Toder.

Fornøyd plateindustri
Plateindustrien på sin side er svært fornøyd.

- Dette håper jeg sender et klart signal om at nedlasting og distribuering av vår musikk ikke er OK, sier Richard Gabriel, sjefsadvokat for plateindustrien i saken.

Han vil likevel ikke fremstå som noe monster i saken, og sier at de ikke har tatt stilling til om de ønsker å drive inn pengene eller ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere