*Nettavisen* Nyheter.

Fillerister Bush i finanskrisen

President George W. Bush får kritikk for å være fraværende i den økonomiske krisen.

18.09.08 15:31

Finansproblemene står i kø i USA. Nå får president George W. Bush kritikk for å gjøre for lite for å berolige landets innbyggere.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken holdt president George W. Bush statsmiddag for Ghanas president, besøkte Texas etter orkanskadene, poserte sammen med finalistene i Youth of the Year og møtt general David Petraeus i den amerikanske hæren.

Samtidig har Wall Street opplevd det største fallet på børsene siden terrorangrepene i New York den 11.september. Det etter kollapsen av Lehman Brothers og myndighetenes overtagelse av forsikringsgiganten AIG.

Bush har brukt 160 ord om den verste krisen på Wall Street siden den store depresjonen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Problemene har i stedet vært konfrontert av finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke.

- George W. hvem?
- Det er George W. hvem? sier historiker Fred Greenstein ved Princeton University i New Jersey til nyhetsbyrået.

- Dette landet står ovenfor en finansiell 9/11. For å hanskes med denne situasjonen må presidenten ta ansvar og fortelle nasjonen ikke bare hva som skjer, men også hva han har tenkt å gjøre med det. Man kan ikke bare overlate det til finansministeren, sier tidliger stabssjef for president Bill Clinton, Leon Panetta.

Forsvarer Bush
Pressesjef Dana Perino forsvarte onsdag Bushs lave profil rundt krisen på Wall Street,.

- Det er tider hvor, tro det eller ei, hvor politikere faktisk har politikk å utføre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

Kansellerte
Onsdag kveld, etter tre dager med finanskriser kansellerte Bush sine planlagte turer til politiske meningsfeller i Alabama og Florida for å hanskes med problemene. Presidenten har kommet med ett eneste utsagn, og det var mandag 15.september etter Lehmans kollaps.

Stående ved siden av Ghanas presidenet John Kufor innrømmet Bush «markedsjusteringer» og fortalte han har vært i nær kontakt med finansminister Paulson og at myndigetene arbeidet med å sørge for stabilitet i det finansielle systemet.

Hittil denne uken har den brede indeksen S&P 500 falt 7,6 prosent.

- Jeg kan ikke høre deg
Det er to måneder siden Bush har holdt pressekonferanse og han har heller ikke besvart spørsmål fra journalistene etter at han har vært I møter med Paulson og Bernanke.

Onsdag ignorerte Bush et spørsmål fra en journalist i forbindelse med at han møtte Panamas president.

- Jeg kan ikke høre deg, svarte Bush, ifølge Bloomberg.

Obama og McCain
Mens Bush hgar unngått å kommenter finanskrisen har de to som kjemper om å overt vervet brukt uken til å diskutere hvem som har skylden og hvem some r den beste til å ledel landet gjennom toffee økonomiske tider.

Demokratenes kandidat Barack Obama prøver å knytte republikanernes John McCain til til Bushs økonomiske resultater, mens McCain sier han vil reformere lovgivningen for å beskytte investorene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Paulson har ordet
Paulson, som er tidligere styreformann i investeringsbanken Goldman Sachs, og tok over finansdepartementet for to år siden, har vært administrasjonens øverste talsmann. Han har arbeidet i kulissene med i forbindelse med JP Morgan Chase & Cos overtagelse av Bear Stearns, overtagelsen av Fannie Mae og Freddie Mac samt 500 milliarderslånet til AIG.

J.D. Foster, tidligere sjeføkonom under Bush-staben, forsvarer presidenten og sier det er riktig av Bush å la Paulson stå i sentrum.

- Det er viktig for administrasjonen å snakke med en stemme gjennom en periode med økonomisk uro, og den stemmen bør være Paulsons. Presidentens jobb er å la finansministeren gjøre jobben sin, sier Foster til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.