*Nettavisen* Nyheter.

Filmer sola i 3D

Nasa har skutt opp to romsonder som skal lage de første 3D-filmene av sola.

26.10.06 10:00

Ekspedisjonen skal blant annet studere de voldsomme utbruddene på sola. Disse skaper digre skyer av energipartikler som kan utløse magnetiske stormer, forstyrre kraftnett og satellittkommunikasjon, melder BBC.

Det er ventet at romsondene vil hjelpe forskere å forutse magnetiske stormer.

To sonder
- Studier av utbruddene på sola er den viktigste delen av solfysikken i våre dager, sier forsker Mike Kaiser ved Nasas Goddard Space Flight Center.

Oppdraget består av to romsonder, som ble skutt opp med en Delta-2-rakett fra Cape Canaveral i Florida.

Satellittene er nærmest identiske, og vil gå i bane rundt sola. Den ene vil bevege seg litt foran den andre, for å oppnå 3D-effekten.

Solmaterie
Utbruddene skjer når «løkker» av solmaterie som løftes fra sola brått ryker og slynger plasma ut i rommet. Materien er flere hundre tusen grader varm, og består av elektroner og ioner av hydrogen og helium. Et utbrudd inneholder omkring en milliard tonn materie, og beveger seg vekk fra solen i 400 kilometer i timen. Stort sett rettes utbruddene vekk fra jorden, men noen kommer i vår retning. Når det skjer kan partiklene og deres magnetfelt ha uheldig innvirkning på kraftnett på jorden, og romsonder i bane rundt jorden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.