RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmet Saddams overgrep

Sist oppdatert:
- Jeg har sett mange barn ligge på gaten som ofre for kjemiske våpen og bomber, sier et nøkkelvitne i rettssaken mot Saddam Hussein om seks uker.

- Landsbyene ble brent og jevnet med jorden. Så gikk de til angrep i fjellene, der de brukte kjemiske våpen, sier Abbas Abdul-Razak, som er et av mange øyenvitner til Saddams krigsforbrytelser. Den tidligere kurdiske geriljasoldaten var nylig på Norges-besøk.

Øyenvitne-skildringene om Saddam Husseins overgrep og krigsforbrytelser er mange og sterke.

Datoen satt
Nå vil vitnene omsider få møte Saddam i retten - i dag kunngjorde irakiske myndigheter at saken mot ex-diktatoren begynner 19. oktober.

Saddam Hussein virket selvsikker da han møtte i retten tidligere år. Når rettssaken mot ham begynner om drøye 6 uker, frykter mange at han vil gjøre det til et sirkus. Andre frykter at det som kan bli en av de viktigste rettssaken i arabisk historie, istedet vil bli seierherrenes hevn.

Listen med tiltalepunkter er svært lang.

- Jeg har sett disse stedene før det ble massegraver der - landsbyer som ble jevnet med jorden. Etterpå har jeg sett massegravene med mine egne øyne, sier Abbas. Han filmet det han var vitne til gjennom mange år - iraksike kampfly, utbombede byer og mennesker i nød.

5000 drept
Abbas husker angrepet mot byen Halabja som det var i går, selv om det er 17 år siden.

Rundt 5.000 mennesker ble drept - kvinner og barn også.

Hvor mange som totalt er drept, torturert eller utsatt for overgrep i løpet av Saddams 25 år ved makten, er ikke godt å si.

Men 2.000 forsvarsadvokater fra hele verden har meldt seg til tjeneste for å forsvare ham.

Hvis Saddam blir dømt, risikerer han dødsstraff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere