Filmet sin egen død

Prisbelønte Mazen Dana filmet en amerikansk stridsvogn som kjørte mot ham. Sekunder senere avfyres flere skudd og kameraet faller i bakken. Se videoen her.

18.08.03 14:26

Dana (43) ble erklært død etter å ha blitt fraktet til et amerikansk militærsykehus, forteller NTB-Reuters-AFP.

De amerikanske soldatene i stridsvognen trodde at Danas kamera var en granatkaster, ifølge det amerikanske forsvaret.

Den palestinske Reuters-fotografen filmet utenfor Abu Graib-fengselet i utkanten av Bagdad da han ble skutt. Seks irakiske fanger ble drept i et granatangrep mot fengselet lørdag.

Pentagon bekreftet søndag at en journalist var blitt drept av amerikanske soldater.

- Soldater tok opp kampen med en person de trodde rettet en rakettdrevet granat mot dem. Det viste seg å være en kameramann fra Reuters, sa talsmann kaptein Frank Thorp.

Mazen Dana var en av Reuters mest erfarne kameramenn.
Mazen Dana var en av Reuters mest erfarne kameramenn.
Granskes

Flere amerikanske soldater er blitt drept av rakettdrevne granater de siste månedene.

Den amerikanske forsvarsledelsen i Washington har beordret en granskning av hendelsen.

- Hendelsen blir etterforsket. Det var ikke tydelig at det var en reporter, sa talsmann for Pentagon, oberstløytnant Ken McClellan.

Lydmann Nael al-Shyoukhi var på stedet da Dana ble skutt. De to spurte en amerikansk soldat i nærheten av fengselet om å få snakke med en offiser, men fikk avslag, ifølge Shyoukhi.

- De så oss og de visste hvem vi var og hva vi gjorde, sa Shyoukhi.

- Lett synlige

Hendelsen fant sted i dagslys. Soldaten ga dem tillatelse til å filme fengselet fra en bru i nærheten.

- Etter at vi hadde filmet gikk vi inn i bilen og var klar til å dra da en kolonne ledet av en stridsvogn dukket opp, og Mazen gikk ut av bilen for å filme. Jeg fulgte etter han og Mazen gikk tre-fire meter. Vi ble lagt merke til og var lett synlige, forteller Shyoukhi.

- En soldat på stridsvognen skjøt mot oss. Jeg lå på bakken. Jeg hørte Mazen og så at han skrek og tok seg til brystet. Jeg skrek til soldaten at nå hadde han drept en journalist. De ropte til meg og ba meg trekke meg tilbake.

- De forsøkte å hjelpe ham, men Mazen blødde kraftig. Mazen tok et siste åndedrag og døde foran øynene mine, sier lydmannen Shyoukhi.

Mazen var en av Reuters mest erfarne fotografer, og jobbet mesteparten av tiden i Hebron på Vestbredden.

I alt 17 journalister er blitt drept i Irak siden krigen startet 20. mars. To andre har vært savnet siden en av de første dagene av krigen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.