Filmstjernen Omar Sharif er død

Den egyptiske skuespilleren Omar Sharif døde fredag, 83 år gammel. Her er han fotografert i forbindelse med lanseringen av filmen «Disparadme» på et hotell i Aviles i Spania i juni 2009.

Den egyptiske skuespilleren Omar Sharif døde fredag, 83 år gammel. Her er han fotografert i forbindelse med lanseringen av filmen «Disparadme» på et hotell i Aviles i Spania i juni 2009. Foto: Eloy Alonso (Reuters)

Den egyptiskfødte skuespillerlegenden Omar Sharif, best kjent fra klassikerne «Lawrence of Arabia» og «Doktor Zhivago», er død. Han ble 83 år gammel.

Sharif var blant svært få arabiske skuespillere som slo gjennom i Hollywood. Tidligere i år ble det kjent at han hadde fått diagnosen Alzheimers sykdom.

– Han fikk et hjerteinfarkt i ettermiddag på et sykehus i Kairo, sier Sharifs agent Steve Kenis til BBC fredag.

Sharif ble internasjonalt kjent da han gjorde sin første engelsktalende rolle i 1962-filmen «Lawrence of Arabia». Han ble nominert til birolle-Oscar for innsatsen som Sherif Ali og vant også en Golden Globe. Senere fulgte Sharif opp med tittelrollen i «Doktor Zhivago» i 1965, og for innsatsen fikk han en ny Golden Globe.

Matematikkstudent

Senere fulgte «Funny Girl»- og «Funny Lady»-filmene, der han spilte mot Barbra Streisand. Omar Sharif, som gjorde sin siste film i 2013 med «Rock the Casbah», der han kun dukker opp i prologen – som en nylig avdød rik industriherre som familien samles for å sørge over.

Omar Sharif ble født 10. april 1932 i en velstående romersk-katolsk familie i Alexandria og fikk da navnet Michel Shalhoub. Han fattet interesse for skuespill mens han studerte matematikk og fysikk ved et universitet i Kairo. Men Sharif jobbet i mange år i farens tømmerbedrift før han realiserte sin drøm i 1954. Da fikk han spille mot Midtøstens største kvinnelige filmstjerne, Faten Hamama, i «The Blazing Sun» («Sira'a FI al-Wadi»).

Sexsymbol

Året etter konverterte han til islam, giftet seg med Hamama og skiftet navn. Paret fikk en sønn, Tarek, som spilte Jurij i «Doktor Zhivago» i en alder av åtte år. I 1974 gikk Hamama og Sharif hver til sitt. Etter skilsmissen gikk han tilbake til kristendommen.

Til tross for Sharifs image som et sexsymbol og en ettertraktet ungkar, giftet filmstjernen seg aldri igjen. Årsaken var enkel: Han ble aldri forelsket i en annen kvinne, sa han selv.

– Jeg har alltid vært ekstremt heldig i livet, sa Sharif til fjernsynskanalen Al Jazeera da han reflekterte over om han kanskje hadde vært en lykkeligere mann om han hadde blitt i Egypt, der han hadde en fin familie og allerede var blitt en stjerne.

Ensom

– Jeg ba aldri om å bli en internasjonal skuespiller, selv ikke for «Lawrence of Arabia». Da jeg dro til Amerika og ble berømt, fikk jeg heder og ære, men jeg ble også ensom, fortalte den da 75 år gamle Sharif.

– Savnet etter mitt eget land, mitt eget folk og min egen familie har vært stort, sa filmstjernen.

Ved siden av filmkarrieren markerte Sharif seg også som en av verdens beste bridgespillere. Han skrev flere bøker om spillet, og siden 1992 har man kunnet kjøpe dataspillet «Omar Sharif Bridge».

Sharif dukket opp på lerretet også på sine eldre dager. I mange år var han dessuten medlem av juryen på filmfestivalen i Venezia. På samme festival vant han i 2003 publikumsprisen for sin rolle i filmen «Monsieur Ibrahim og Koranens blomster»: (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.