RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmstjerner ut mot Bush

Sist oppdatert:
Titusener av mennesker demonstrerte i Washington D.C. og krevde en rask tilbaketrekning fra Irak.

Den massive demonstrasjonen skjer bare noen dager før Kongressen skal diskutere George W. Bushs nye plan om å sende ytterligere 21.000 soldater til Irak.

Demonstrantene ropte slagord som «bring soldatene hjem» med den kjente anti-krig-demonstranten Jane Fonda i spissen, melder BBC.

Ifølge BBCs korespondent, James Coomarasamy, var demonstrasjonen et klart tegn på et skifte i det amerikanske folket i retning fra Det hvite hus mot Kongressen. Demonstrantene ønsker nemlig at Kongressen, som har et demokratisk flertall, blokkerer økonomiske midler til å finansiere Bush sin nye Irak-strategi.

Jane Fonda, som var en svært aktiv demonstrant under Vietnam-krigen, talte til de mange fremmøtte demonstrantene i hovedstaden.

- Jeg har ikke snakket under en anti-krig-demonstrasjon på 34 år, men stillhet er ikke lenger noe alternativ. Jeg er så trist over at vi fortsatt må gjøre dette, at vi ikke lærte noe av Vietnam-krigen, sa hun fra talerstolen.

I tillegg til Fonda så var det andre celebre demonstranter som Sean Penn og Tim Robbins tilstede under aksjonen.

- Det vi trenger er mot, mot og overbevisning. Vi trenger mennesker som kan representere stemmene til det amerikanske folket, en tydelig stemme som sa forrige november at: Vi er ferdig med denne krigen, sa Robbins og henviste til demokratenes valgseier i fjor.

I Los Angeles ble motstanden til Irak-krigen markert ved å bære kister tildekket med det amerikanske flagget.
Til tross for demonstrasjonen, så ringte Bush den irakiske statsministeren Nouri Maliki på lørdag og forsikret ham om at det ville bli en opptrapping av styrker i Irak.

- Amerikanerne ønsker å se en ende på krigen i Irak, og den nye strategien er utviklet til å gjøre nettopp dette, sa talsmann ved Det hvite hus Gordon Johndroe.

15 mennesker ble drept og 55 skadd da en bilbombe eksploderte på et marked i Bagdad lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere