Gå til sidens hovedinnhold

Finans-Sverige fortviler

Noen av Sveriges mest profilerte investorer er fortvilte over at det endte med nei i folkeavstemmingen søndag. – Men jeg tror det blir som med høyretrafikken. Man sier nei nå, men tvinges med til slutt, sier Viggo Carlund i Kinnevik.

Før folkeavstemmingen haglet det med advarsler fra begge leire. Ericsson-sjefen Carl-Henric Svanberg truet sågar med å flagge ut hele bedriften. Mandag sitter toppene i svensk næringsliv og slikker sårene etter å ha tapt folkeavstemmingen.

- Slik jeg ser det burde spørsmålet aldri gått til folkeavstemming, men vært håndtert av Riksdagen, sier administrerende direktør Viggo Carlund i Stenbeck-selskapet Kinnevik.

Har ikke noe valg
Carlund har vært en av de mest markante ja-folkene i næringslivet og mener det skaper store problemer for bedriftene at Sverige blir stående utenfor eurosamarbeidet.

Det samme mener Jacob Wallenberg, som kanskje er Sveriges mektigste investor.

- Å stå utenfor eurosamarbeidet er for meg en aktiv beslutning om å gjøre det vanskeligere for oss selv, sier Wallenberg til Dagens Industri.

Både Carlund og Wallenberg tror søndagens nei kun blir midlertidig. Etter hvert som flere land kommer med i EU og tilsluttes euroen vil det være nærmest håpløst for Sverige å stå utenfor, mener de to.

Flagger ut?
Styreformann Michael Treschow i Ericsson var en av dem som håpet i det lengste på et ja. Sammen med sin konsernsjef Carl-Henric Svanberg uttalte han i valgkampen at det kunne bli aktuelt å flytte telekomselskapet ut av landet. Nå forlanger han at politikerne tar ansvar for den situasjonen som er skapt.

- På en eller annen måte må selskapene få kompensasjon for dette handelshinderet. Vi må få enkle regler, lavere skatter for aksjeeiere blant annet, sier Treschow.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget