RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finans-Sverige fortviler

Noen av Sveriges mest profilerte investorer er fortvilte over at det endte med nei i folkeavstemmingen søndag. – Men jeg tror det blir som med høyretrafikken. Man sier nei nå, men tvinges med til slutt, sier Viggo Carlund i Kinnevik.

Før folkeavstemmingen haglet det med advarsler fra begge leire. Ericsson-sjefen Carl-Henric Svanberg truet sågar med å flagge ut hele bedriften. Mandag sitter toppene i svensk næringsliv og slikker sårene etter å ha tapt folkeavstemmingen.

- Slik jeg ser det burde spørsmålet aldri gått til folkeavstemming, men vært håndtert av Riksdagen, sier administrerende direktør Viggo Carlund i Stenbeck-selskapet Kinnevik.

Har ikke noe valg
Carlund har vært en av de mest markante ja-folkene i næringslivet og mener det skaper store problemer for bedriftene at Sverige blir stående utenfor eurosamarbeidet.

Det samme mener Jacob Wallenberg, som kanskje er Sveriges mektigste investor.

- Å stå utenfor eurosamarbeidet er for meg en aktiv beslutning om å gjøre det vanskeligere for oss selv, sier Wallenberg til Dagens Industri.

Både Carlund og Wallenberg tror søndagens nei kun blir midlertidig. Etter hvert som flere land kommer med i EU og tilsluttes euroen vil det være nærmest håpløst for Sverige å stå utenfor, mener de to.

Flagger ut?
Styreformann Michael Treschow i Ericsson var en av dem som håpet i det lengste på et ja. Sammen med sin konsernsjef Carl-Henric Svanberg uttalte han i valgkampen at det kunne bli aktuelt å flytte telekomselskapet ut av landet. Nå forlanger han at politikerne tar ansvar for den situasjonen som er skapt.

- På en eller annen måte må selskapene få kompensasjon for dette handelshinderet. Vi må få enkle regler, lavere skatter for aksjeeiere blant annet, sier Treschow.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere