Finlands statsminister går av i juni

Finlands statsminister Jyrki Katainen gir seg som partileder og statsminister til sommeren. Han vil videre i livet og er nå interessert i en internasjonal karriere, forteller han.

Finlands statsminister Jyrki Katainen gir seg som partileder og statsminister til sommeren. Han vil videre i livet og er nå interessert i en internasjonal karriere, forteller han. Foto: Francois Lenoir (/ Reuters / NTB scanpix)

Finlands statsminister Jyrki Katainen går av i juni. Det kunngjorde han lørdag i en tale til partifellene i Samlingspartiet.

05.04.14 21:02

– Ti år er veldig lang tid. Jeg vil gå videre i livet. Nå, ett år før neste riksdagsvalg, er riktig tidspunkt for partiet å velge en ny leder, sa Katainen.

Han har ledet partiet siden 2004 og har vært statsminister siden 2011. Samlingspartiet skal nå velge ny leder under partiets landsmøte fra 13. til 15. juni.

Ifølge Katainen trengs det nye krefter og ideer i det konservative Samlingspartiet. Han vil derfor gi seg både som partileder og som statsminister. Han vil heller ikke stille i det kommende EU-valget eller riksdagsvalget.

Katainen sier han derimot er mer interessert i internasjonale oppdrag, for eksempel i EU-kommisjonen.

– Og hvis det ikke er mulig, får jeg se meg om etter noe annet, sa han i sin tale.

Katainen er lenge blitt sett på som en mulig kandidat til toppverv i EU, til tross for at Finlands harde linje i politikken overfor kriserammede økonomier har gjort ham upopulær i Sør-Europa.

Aktuelle navn til å overta som leder i Samlingspartiet er økonomiminister Jan Vapaavuori, kommunalminister Henna Virkkunen, EU-minister Alexander Stubb eller partiets parlamentariske leder Petteri Orpo. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.