RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finn freden på Island

(Getty)
Sist oppdatert:
Vil du ha en fredelig ferie, bør du kanskje dra til verdens mest fredelige land.

(SIDE2): I fjor var det Norge som ble kåret til verdens fredeligste av Global Peace Index. I år er det Island som får den tittelen.

I tillegg er øyboerne i vest på toppen av listen over beste land å bo i. Den er satt sammen av FNs utviklingsprogram, UNDP. Deres Human Development Index rangerer levekårene basert på inntekt, forventet levealder, skolegang og andre faktorer. Frem til i fjor høst var det Norge som lå på topp – seks år på rad.

Fred på kontinentet
Av de fredeligste landene kommer Norge på 3. plass, også etter Danmark, melder DinSide. New Zealand og Japan tar de to neste plassene på listen, men Europa blir det fredeligste kontinentet med åtte av de ti øverste landene på fredslisten.

Les også:Blå varme på Sagaøya

Island er tydeligvis lykkelige, til tross for at de jobber mer en andre land, skiller seg oftere og bor i et dyrt land. Masse barn, ødelagte hjem og fraværende mødre er tydeligvis ingen hindring for velvære på sagaøya.

Ifølge Wikipedia, lever de også i gjennomsnitt til de er over 80 år. Kalde vintre og kalde somre er heller ingen hindring for glade islendere.

Velferd og varme kilder
På plussiden finner vi en rekke velferdsgoder som ligner mye på de norske, men på Island har de også verdens største «boblebad». Her snakker vi om en rekke varme kilder som holder liv i en kald kropp.

I Reykjavik og andre tettsteder samles gjerne folk i offentlige basseng som alltid er passelig varme. Dette er populære møteplasser, på linje med kafeer i Norge og puber i Storbritannia.

Island er medlem av Nato, men noen militær styrke har de ikke. Den ble bannlyst for 700 år siden. Her kjøper de heller bøker og «alle» har en mobiltelefon.

- Jeg tror vi har blandet det beste av Europa og USA her, det nordiske velferdssystemet med den amerikanske etableringsånden, sier statsminister Geir Haarde i et intervju med britiske The Guardian.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les mer:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere