RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TRIST SYN: Store ødeleggelser i hovedstaden Port Vila.
TRIST SYN: Store ødeleggelser i hovedstaden Port Vila. Foto: Handout (Reuters)

Finner stadig flere døde på Vanuatu

De første hjelpemannskapene har kommet fram til øystaten Vanuatu i Stillehavet.

De melder om omfattende ødeleggelser og funn av flere som har dødd etter supersyklonen Pams herjinger.

Ti personer er nå bekreftet omkommet og 30 er skadd, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Tallene vil mest sannsynlig øke når redningsmannskaper får søkt øystatens ytterste øyer, men dårlig infrastruktur kan føre til at det tar uker å nå fram til noen av de.

Spesielt er det den sørlige øya Tanna nødhjelpsarbeidere er bekymret for. En tjenesteperson hos Australias Røde Kors sier et fly har klart å lande der og at ødeleggelsene er omfattende.

– Alle bygninger som ikke er av mur, har falt sammen, sier personen, som legger til at to dødsfall er blitt bekreftet på øya som har rundt 29.000 innbyggere og ligger om lag 200 kilometer sør for hovedstaden Port Vila.

FN mener opp mot 90 prosent av husene i hovedstaden er ødelagt etter at supersyklonen Pam feide inn over øygruppa sør i Stillehavet med vindkast på over 300 kilometer i timen sent fredag. Titalls tusen mennesker anslås dessuten å trenge akutt hjelp.

Frykter for andre øyer

Vanuatus president sier søndag at han frykter konsekvensene vil være de «aller, aller, aller verste» på øyer som myndighetene ikke har fått kontakt med.

– Vi vet ennå ikke omfanget av ødeleggelsene. Folk forsøker å finne et sted hvor de kan være i natt, sier president Baldwin Lonsdale, som er på en FN-konferanse i Japan om naturkatastrofer.

Lonsdale ber verdenssamfunnet om hjelp, og blant dem som har sagt ja er Australia, EU, New Zealand og de tidligere kolonimaktene Frankrike og Storbritannia.

Unntakstilstand

Vanuatu erklærte søndag unntakstilstand mens hjelpeorganisasjoner fikk sendt de første hjelpesendingene til øystaten.

– Dette kan sannsynligvis være blant de verste katastrofene Stillehavsregionen noen gang har sett. De humanitære behovene kommer til å være enorme. Hele samfunn er blitt blåst bort, sier Oxfams Vanuatu-sjef Colin Collett van Rooyen søndag.

Det offisielle dødstallet var søndag åtte, selv om FN har ubekreftede meldinger om 44 døde i én provins.

Mange av Vanuatus rundt 260.000 innbyggere bor i blikkskur eller små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen førte med seg.

Som en bombe

Innbyggere forteller at stormen hørtes ut som et godstog. Vrakrestene ligger strødd rundt i Port Vila, hvor det ser ut som en bombe har gått av.

– Folk har verken vann eller strøm. Situasjonen er virkelig desperat nå, folk trenger hjelp, sier talsperson Alice Clemens ved FNs barnefond UNICEFs kontor i hovedstaden.

Satellittbilder viser at stormen dekket nesten alle landets over 80 øyer.

Naboer også rammet

Oppmerksomheten har hovedsakelig vært rettet mot de enorme skadene på Vanuatu, men også Tuvalus 11.000 innbyggere fikk merke syklonens krefter da den feide over Stillehavet fredag.

– 45 prosent av befolkningen på Tuvalu, de fleste på øyene utenfor hovedstaden, har blitt rammet hardt. Hus og avlinger er skylt vekk, sier Sopoaga til Radio New Zealand International.

Tuvalu ligger rundt 1.550 kilometer nordøst for Vanuatu.

Røde Kors i Stillehavet, som har kontor på Fiji, sier at infrastruktur, hus og et sykehus er blitt ødelagt. Andre stater i Stillehavet, inkludert Salomonøyene og Kiribati, har også fått skader, men ble ikke like hardt rammet som Vanuatu. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere