Gå til sidens hovedinnhold

Finsk eks-statsminister for retten

Rettssaken mot tidligere statsminister Anneli Jäätteenmäki og tidligere presidentrådgiver Martti Manninen startet onsdag morgen i Finlands hovedstad Helsingfors. Begge er siktet for brudd på taushetsplikten.

Den tidligere statsministeren og senterpartilederen Jäätteenmäki ankom Helsingfors tingsrett med sin advokat Aarno Arvela. Ingen av dem ville si noe til det store presseoppbudet som var møtt fram for å dekke saken, skriver Svenska Dagbladet.

Manninens advokat Matti Wuori sa at han føler seg rolig og avslappet, men at alle tv-kameraene er en forstyrrende faktor. Rettens administrator, tingsdommer Henrikki Mikkola, har tillatt tv-kameraer i rettssal. Det sendes imidlertid ikke direkte fra rettssalen, det er lagt inn en forsinkelse før opptaket går på luften.

Når Manninen og Jäätteenmäki skal forklare seg, blir kameraene skrudd av.

Brøt taushetsplikten
Martti Manninen, som tidligere arbeidet som rådgiver for president Tarja Halonen, er siktet for å ha brutt taushetsplikten sin. Eks-statsminister Jäätteenmäki er siktet for å ha oppfordret til, eller å ha medvirket til brudd på taushetsplikten.

Forbrytelsen består i at Jäätteenmäki skal ha bedt Manninen gi henne tilgang til hemmeligstemplet materiale i forkant av Irakkrigen, blant annet utskrifter av samtaler mellom USAs president George W. Bush og daværende statsminister Paavo Lipponen.

Vant jevnt valg
Informasjonen, som hun gjorde bruk av under senterpartiets valgkamp i fjor, antas å ha vært en viktig årsak til partiets valgseier, som førte til at hun ble Finlands første kvinnelige statsminister. Da skandalen ble opprullet måtte Jäätteenmäki gå av, etter bare 69 dager i statsministerrollen.

Statsadvokat Jorma Äijälä vil sannsynligvis kreve at de to siktede straffes med bøter.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot