Finsk skole får kritikk for å sette utringing på dagsorden

VIL SETTE FOTEN NED: Fremskrittspartiets Ulf Leirstein mener det er nødvendig at nordiske politikere avviser en diskusjon om tilpasning av egen kultur i møte med innvandrere og asylsøkere.

VIL SETTE FOTEN NED: Fremskrittspartiets Ulf Leirstein mener det er nødvendig at nordiske politikere avviser en diskusjon om tilpasning av egen kultur i møte med innvandrere og asylsøkere. Foto: Frp/Flickr

- Et knefall for krefter som vil at vi skal tilpasse oss islamsk kultur, sier Ulf Leirstein om utringningsdiskusjon på finsk folkehøyskole.

20.09.15 21:47

På den finske folkehøyskole Pohjois-Savon er de de kvinnelige studentene blitt bedt om å tenke over hvordan de kler seg i møte med 16-17 år gamle asylsøkere som får språkopplæring på skolen, skriver Savon Sanomat.

Les også: Finsk skole ber jenter kle seg mer tekkelig i møte med asylsøkere

- Et knefall

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Fremskrittspartiet mener finnene er på gal vei hvis de diskuterer hvordan det finske samfunnet skal tilpasse seg andre kulturer.

- Bare det at man reiser denne diskusjonen, er et knefall for krefter som vil at vi skal tilpasse oss islamsk kultur. Vis meg det islamske landet som tilpasser seg kristen kultur. Det finnes ikke, sier Leirstein til Nettavisen.

Da saken fra Finland fikk medieomtale i Norge, la han ut denne Facebook-meldingen:

«Har Vest-Europa blitt helt gal? Hva feiler det folk? Land og folk som tar imot asylsøkere skal vel ikke tilpasse seg de og deres skikker?! De som kommer får tilpasse seg vår kultur!!»

Vil advare

- Er det virkelig grunn til å la seg alarmere av eksempelet fra Finland, Leirstein?

- Vi ser flere eksempler som dette rundt om i Europa. Nylig hadde vi en sak på vokseopplæringen i Moss der en kvinne fikk påpakning av en mannlig medstudent for sin påkledning. Vi har hatt diskusjon om svinekjøtt i fengslene og om gutter og jenter kan bade sammen på skolen. Vi som politikere må være helt klare advare mot en slik utvikling.

Folkehøyskolen Pohjois-Savon fikk raskt medienes oppmerksomhet og fikk det til å koke på sosiale medier da de satte diskusjonen om påkledning for kvinnelige studenter på dagsorden.

Det skjedde etter at de mandag mottok en gruppe mannlige asylsøkere fra Afghanistan, Irak og Somalia.

- Skjerf rundt halsen

Iitu Heilimo, som jobber ved skolen, mener det er en god ide å tenke over hva som sømmer seg:

- Man trenger ikke store utringninger. Det er ikke mye forlangt at man tar på seg en bluse med litt høyere hals eller har et skjerf rundt halsen, sier hun til avisa Savon Sanomat ifølge NRK.

Skolen avdramatiserer

Søndag la skolens ledelse ut en melding på skolens Facebook-side. Her skriver de at skolen har tatt opp til diskusjon hvordan man skal opptre i møte med ulike kulturer.

Det understrekes at studentene ikke har fått beskjed om å kle seg annerledes og at målet når det gjelder språkopplæringen er at asylsøkerne skal lære seg finsk språk og kultur.

Vil lære seg språket og studere

En av asylsøkerne, Nawid fra Afghanistan, forteller til avisa Savon Sanomat at det viktigste for ham er å lære seg finsk og kunne begynne å studere. Han virker forvirret over spørsmålet om finske kvinners påkledning og sier at det ikke er noe problem, skriver avisa. Det var moren som ville ha ham til Finland fordi hun mente det var et trygt land. Familiens sikkerhet i hjemlandet bekymrer ham.

Det skapte voldsom engasjement da Nettavisen publiserte saken på våre Facebook-sider. Kast deg på debatten her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.