*Nettavisen* Nyheter.

Firbente fallskjermjegere

Topptrente hunder settes inn i kampen mot terror i Irak og Afghanistan. Også i Norge trener man opp hunder til krig.

25.07.08 06:56

Fastspente til spesialsoldater, trenes fryktløse schæfere opp til å hoppe ut fra 25.000 fot og gli gjennom luften ned mot fienden, skriver den britiske avisen The Sun.

Nede på bakken i Afghanistan eller Irak sendes hundene inn i fiendtlig terreng før soldatene for å finne motstanderens tilholdssteder. Små kameraer festet på hodene til hundene sender direkte bilder tilbake til troppene som trygt kan følge med på hvor eventuelle fiender gjemmer seg.

Hundenes fordel er at de tiltrekker seg mindre oppmerksomhet enn sine tobente kolleger. De kommer seg inn på trange steder og kan lukte seg fram til bomber.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Utsatt for stor fare
- Hundene vil bli utsatt for stor fare på disse oppdragene, og man vet aldri hva som venter dem bak neste dør. Ingen av oss ønsker å se disse dyrene bli drept. Men hvis det står mellom deres og vårt liv er det opplagt hva det overordne befalet vil foretrekke, sier en kilde i The Special Air Service (SAS) til avisen.

Også det norske forsvaret trener opp hunder til krig.

- Vi har cirka 150 hunder i tjeneste. De kan deles inn i to kategorier: patruljerende hunder og søkshunder. De patruljerende hundene blir både trent opp til å finne personell ved hjelp av lyd og lukt og skarpdressert til å angripe på kommando. Søkshunder brukes til å finne narkotika og sprengstoff, sier sjef for Forsvarets hundeskole, Ole Auten, til Nettavisen.

Hundene brukes også i utenlandstjeneste. I alt fire norske schæfere tjenestegjør i dag i Afghanistan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norske hunder i Afghanistan
- Vi har to såkalte eksplosiv søkshunder og to patruljehunder som løser oppdrag i Afghanistan, sier Auten.

Typiske oppdrag for hundene er å søke etter eksplosiver i kjøretøy, lete etter veibomber og passe på at uvedkommende ikke kommer seg inn på militærbasene.

- Tidligere hadde vi hunder som hoppet i fallskjerm, det er ingen av hundene som gjør det i dag. Men de kan trenes opp til det ved behov, sier Auten.

Ingen norske hunder har blitt skadet på oppdrag i Afghanistan.

Hunder i krig
Foreløpig har fire skvadroner i den britiske luftstyrken fått utlevert to hunder hver som skal brukes i Afghanistan og Irak.

Fallskjermhoppende hunder er ikke noe nytt fenomen. Allerede under andre verdenskrig ble fallskjermhunder brukt som budbringere i stridsområder og for å redde piloter som hadde styrtet. Men dette er første gang de slippes fra så stor høyde.

I flere tusen år har hunder blitt brukt i krig. Egyptiske veggmalerier datert tilbake til 4000 f. kr. viser fryktinngytende hunder som angriper fienden. Den romerske hæren skal ha kledt hundene sine i rustning og brukt dem til å angripe ryttere. Også Napoleon Bonaparte skal ha lenket hunder til festningene sine for å holde utkikk etter fiender. Under første verdenskrig sendte Røde kors hunder for å hente ut skadde soldater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.