*Nettavisen* Nyheter.

Fire babyer døde av melkeerstatning

Tolv personer er arrestert i forbindelse med melkepulverskandalen som ryster Kina.

18.09.08 13:32

Flere tusen babyer har blitt syke av giftig morsmelkerstatning i Kina. Så langt har fire babyer dødd av forgiftning, melder CNN.

Seks personer ble tidligere i uken siktet i saken, og torsdag ble ytterligere tolv personer arrestert.

Et giftig tilsetningsstoff i tørrmelkepulveret har forårsaket nyreproblemer for babyer over hele landet.

6244 babyer syke
Hittil har 6244 babyer blitt syke av morsmelkerstatningen, og småbarnsforeldre i Kina strømmer til sykehusene for å sjekke babyene sine. 1300 babyer får behandling på sykehus.

Leverandørene til meieriene mistenkes for å ha tilsatt det giftige kjemikaliet melamin, som vanligvis brukes i plast, i tørrmelken.

Hensikten er å redusere produksjonskostnadene ved å vanne ut melken, og deretter tilsette melamin som hever proteinnivået i produktet.

Statsminister Wen Jiabao holdt et hastemøte i regjeringen onsdag for å diskutere krisen. Regjeringen innrømmer at det er en svikt i systemet og at myndighetene har mislyktes med å heve standarden på matprodukter.

- Dette tilfellet med morsmelkerstatningen viser at det er kaos i meierimarkedet, og at det ikke blir ført god nok kontroll, sa han.

69 varepartier
Testresultater viser at 69 varepartier fra 22 selskaper inneholder det forbudte tilsetningsstoffet, melder BBC.

Kinesiske myndigheter forsetter med å sjekke morsmelkerstatning som allerede har kommet i butikkhyllene, i frykt for at enda flere skal bli syke.

To av selskapene som er involvert i skandalen, har eksportert melkepulverprodukter til Bangladesh, Jemen, Gabon, Burundi og Burma. Det er fortsatt usikkert om disse varepartiene inneholder det forbudte tilsetningsstoffet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.