RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire barn blant de 71 omkomne i lastebilen


En av kistene bringes om bord i en kjølebil i landsbyen Nickelsdorf fredag. Torsdag ble det funnet en parkert lastebil på en motorvei med 71 døde flyktninger i lasterommet.
En av kistene bringes om bord i en kjølebil i landsbyen Nickelsdorf fredag. Torsdag ble det funnet en parkert lastebil på en motorvei med 71 døde flyktninger i lasterommet. Foto: Heinz-peter Bader (Reuters)
Sist oppdatert:
Flyktninger døde trolig av oksygenmangel. Tre personer pågrepet.

EISENSTAD/OSLO (NTB-Reuters-AFP): De 71 flyktningene som ble funnet døde i en lastebil i Østerrike, døde trolig av oksygenmangel. Den yngste var en ett eller to år gammel jente.

– De 71 var 59 menn, 8 kvinner og 4 barn. Ett av barna var en ett eller to år gammel jente, et annet barn var en åtte eller ni år gammel gutt, sier Helmut Marban ved politiet i delstaten Burgenland.

Han sier etterforskningen tyder på at de døde var flyktninger, sannsynligvis fra Syria. Han sier det ikke var afrikanske innvandrere i lastebilen.

Flyktningene døde trolig på grunn av oksygenmangel i lasterommet, men Marban sier det også er funnet fingeravtrykk og merker utenpå bilen som kan stamme fra et trafikkuhell.

– Vi vet ikke om det ble gjort noe for å få luft inn i lasterommet, sier Marban.

Denne lastebilen med døde migranter ble funnet parkert ved en motorvei nærheten av byen Parndorf lengst øst i landet torsdag morgen.

Tre pågrepet

Politiet bekrefter at tre personer er pågrepet i Ungarn.

Minst to av dem antas å være bulgarere, opplyste Helmut Marban fra politiet i den østerrikske delstaten Burgenland under en pressekonferanse fredag.

Den ene av dem, en bulgarer med libanesisk bakgrunn, er trolig eier av lastebilen, mens de to andre er mistenkt for å ha kjørt den på ulike tidspunkter. Den ene antas å være bulgarer, mens den andre har et ungarsk ID-kort.

Fire andre som ble pågrepet i saken, er siden sluppet fri. Etterforskningen konsentrerer seg nå om den antatte eieren og førerne av lastebilen, ifølge Marban.

Ifølge østerriksk politi er det en bulgarsk-rumensk organisasjon som står bak menneskesmuglingen.

Etterforskningen skjer i samarbeid med ungarsk politi. Saken etterforskes som drap og menneskesmugling, opplyser østerriksk påtalemyndighet.

Lastebilen som ble funnet torsdag, er merket med logoen til et slovakisk næringsmiddelselskap. Selskapet har opplyst at det ikke lenger eier lastebilen, som hadde ungarske registreringsskilter da den ble funnet i Østerrike.

Obduksjon

Politiet fant lastebilen langs en motorvei i Østerrike etter meldinger om stram lukt og væske som lekket ut av kjøretøyet. De døde fraktes nå til det rettsmedisinske instituttet i Wien for obduksjon.

Politiet mener lastebilen kan ha stått forlatt langs veien i opptil et døgn.

Ifølge etterforskerne er det grunn til å tro at flyktningene var døde allerede da bilen krysset grensen.

Mange migranter

I Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike, sliter myndighetene med å håndtere et stort antall flyktninger og migranter som krysser grensa fra Ungarn. Flere hundre migranter er pågrepet de siste dagene, og ekstra politifolk skal settes ut for å vokte grenseområdet.

På motorveistrekningen der den ungarskregistrerte lastebilen ble funnet parkert i veikanten torsdag, passerer daglig rundt 3.000 lastebiler, ifølge nyhetsbyrået APA. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere