RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire drept i selvmordsaksjon

Sist oppdatert:
Aksjonisten slo til den israelske turistbyen Eilat. Se video.

Angrepet er det første siden april i fjor, og politiet i Eilat frykter at flere selvmordsaksjonister er klare til å slå til.

- Vi tror det kan være flere bombemenn i Eilat nå, sier politiets øverstkommanderende, Bruno Stein til AP. Både politi og ambulansepersonell har slått full alarm og hevet beredskapsnivået.

Islamsk Hellig Krig har tatt på seg ansvaret for aksjonen, opplyser politiet. Også Al Aqsa-martyrene hevder de står bak.

Rammet bakeri
Eksplosjonen rammet et lite bakeri i et boligområde i feriebyen Eilat, sør i Israel. Selvmordsaksjonisten mistet selv livet og tok ytterligere tre personer med seg i døden, opplyser Micky Rosenfeld, en talsmann for det nasjonale politiet, til AP.

- Dette var en selvmordsbombe, og bombemannen er en av de døde. Han kom inn med en veske eller et bombebelte og sprengte seg selv i luften inne i butikken, uttaler en ikke navngitt politimann til israelsk radio.

Mannen skal ha vekket oppsikt fordi han kom inn i bakeriet med stor jakke på en varm dagn i Eilat.

Ifølge vitner ligger glasskår, blod, brødbiter og levninger strødd på gaten utenfor. Området er nå sperret av. 45 år gamle Benny Mazgini befant seg i leiligheten over gaten da bakeriet gikk i luften.

- Det var grusomt. Masse røyk og brente kroppsdeler overalt, sier han til AP.

- Naturlig reaksjon
Flere hevder å stå bak den første selvmordsaksjonen på ni måneder i Israel.

- Angrepet kommer som en reaksjon på forbrytelsen som den zionistiske fienden utfører, sier Khaled al-Batsh, en av lederne i Islamsk Hellig Krig.

Bombemannen er ifølge Islamsk Hellig krig 21 år gamle Mohammed Saksak fra Gaza. Aksjonen skal ha vært planlagt i sju måneder, hevdes det.

- Bomben er en naturlig reaksjon på Israels politikk, sier en Hamas-talsmann i en kommentar. Hamas kontrollerer det palestinske parlamentet.

Al Aqsa-martyrene forbindes med Fatah, partiet som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tilhører. En talsmann for Fatah fordømmer aksjonen.

- Vi er imot alle aksjoner med sivile mål, både israelske og palestinske, sier Ahmad Abdul Rahman.

Første gang
Først trodde man eksplosjonen skyldes en gasslekkasje, men det ble raskt klart at en selvmordsbomber sto bak. Ifølge AP er dette den første selvmordsaksjonen i Eilat noensinne. Nå frykter politiet altså flere aksjoner.

Eilat ligger ved Rødehavet nær grensen til Jordan og Egypt, en fire timers kjøretur fra Tel Aviv. Hittil har den populære feriebyen vært spart for de verste voldshandlingene i den blodige konflikten mellom israelere og palestinere.

I august 2005 ble en rakett avfyrt fra Jordan mot Eilat, men ingen ble skadd. Man antar at en gruppe med forbindelser til Al-Qaida sto bak. Al-Qaida har også utført dødelige angrep mot hoteller i Jordan og Taba i Egypt, som ligger rett over grensen for Eilat.

Bomben i Eilat er den første selvmordsaksjonen i Israel siden april 2006. Den gang ble 12 personer drept da en selvmordsaksjonist slo til mot en falafel-restaurant i Tel Aviv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere