*Nettavisen* Nyheter.

Fire drept i uro på Haiti

En politisjef og en annen person ble drept i et angrep på en politistasjon i Haiti mandag, ifølge radiomeldinger. Tidligere på dagen ble to opprørere drept.

16.02.04 22:26

Den regionale politisjefen Jonas Maxime ble navngitt som en av de drepte i byen Hinche sentralt på Haiti, ifølge meldingene. Det melder NTB-AFP.

To barn skal dessuten ha blitt skadd i angrepet. Det ble meldt om fortsatt uro i Hinche utover ettermiddagen. Politisjefen i Port-au-Prince sendte forsterkninger til byen, som har 87.000 innbyggere.

Natt til mandag ble to opprørere drept i uroen som har herjet den karibiske øystaten de siste ukene. De to som ble drept var med i en regjeringsfiendtlig militsgruppe i Saint Marc, 10 mil nord for hovedstaden Port-au-Prince, og ble etter alt å dømme drept av tilhengere av regjeringen til Jean-Bertrand Aristide.

Situasjonen i Saint Marc så ut til å ha roet seg mandag, men væpnede opprørsstyrker hadde fortsatt kontrollen over Gonaïves, noen mil lenger nord.

1000 demonstrerte
Rundt 1000 mennesker deltok søndag kveld i en demonstrasjon mot Aristide som forløp relativt rolig. Politiet tok i bruk tåregass for å spre en mindre gruppe studenter som brøt ut av hoveddemonstrasjonen.

Over 50 mennesker er drept i uroen som har antatt former av regelrett væpnet opprør mot Aristide i flere av Haitis byer.

EU og USA bekymret
EU uttrykte mandag stor bekymring for den voldspregede situasjonen i Haiti og ba president Aristide om å respektere en regional fredsplan som er lagt fram.

«EU er sterkt bekymret for de siste voldsepisodene i en rekke provinsbyer. EU ber alle parter, uten unntak, om å avstå fra all voldelig opptreden,» het det i en erklæring fra EUs irske formannskap.

I erklæringen blir det understreket at EU tror at krisen må kunne løses på fredelig vis.

USA vil også fortsette å arbeide for en fredelig løsning innenfor en multilateral ramme, sa talskvinne i Det hvite hus Claire Buchan mandag.

- Vi støtter gjenopprettelsen av demokratiske framgangsmåter, menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper slik Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har bedt om, sa Buchan.

Hun sa videre at USA samarbeider med andre land på det amerikanske kontinent og med sammenslutningen av karibiske land CARICOM for å finne en løsning.

Styrtet og gjenvalgt
Den karismatiske radikale landsbypresten Aristide ble valgt til president for første gang i 1990, men han ble styrtet i et kupp noen måneder senere.

USA invaderte i 1994 landet med 20.000 soldater for å gjeninnsette ham i presidentstolen, slik at han kunne fullføre den fem år lange perioden han var valgt for.

Han ble gjenvalgt i 2000 i valg som var preget av uregelmessigheter og fusk, og snart gikk motstanden mot ham over i regelrett oppstand.

Fredsplanen som de 15 landene i CARICOM har lagt fram, som Aristide sier han vil respektere, går ut på at det skal settes opp en komité med representanter for alle parter for å planlegge snarlige valg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.