*Nettavisen* Nyheter.

Fire eksplosjoner i London

Fire eksplosjoner fant sted på tre t-banetog og en buss i London i dag. Store politistyrker leter etter mistenkte og to personer skal være pågrepet.

21.07.05 19:09

En ung mann som bar på en ryggsekk skapte panikk på en T-banevogn i London da ryggsekken hans eksploderte, melder Sky News. Eksplosjonen skjedde på Victoria-linjen ved 14-30-tida norsk tid i det togsettet var på vei inn mot stasjonen Warren Street.

- Folk fikk panikk, men heldigvis var toget bare 15 sekunder unna stasjonen, sier øyenvitnet Ivan McCracken til tv-kanalen.

Én person ble skadd i eksplosjonen ved Warren Street, men det er ikke rapportert om ytterligere personskader. Store politistyrker jakter nå på mistenkte i London.

Dagens aksjoner har flere likheter med selvmordsaksjonene som drepte minst 56 mennesker for nøyaktig to uker siden.

Eksperter TV 2 Nettavisen har snakket med mener dagens aksjoner kan være gjennomført av amatører som prøvde å etterlikne den forrige terroraksjonen mot byen.

Fire eksplosjoner
Ifølge sjefen for London Metropolitan Police, Ian Blair, har det vært fire eksplosjoner, eller forsøk på eksplosjoner, omtrent samtidig i byen.

- Foreløpig er mye uklart, men bombene ser ut til å være mindre enn sist gang, sier Ian Blair.

Han ser alvorlig på hendelsene, og ber folk holde seg i ro.

- Det er viktig at alle i London holder seg der de er. Vi har planer for slike tilfeller, sier han til Sky News.

- To pågrepet
Store politistyrker leter etter mistenkte, og ifølge BBC er to personer pågrepet etter dagens aksjoner.

Tv-bilder viste at én person ble pågrepet av tungt væpnet politi ved porten til statsministerboligen i Downing Street. Politiet opplyste senere torsdag at arrestasjonen tilsynelatende ikke hadde sammenheng med aksjonen mot kollektivtrafikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Publikum ble evakuert fra de omkringliggende gatene og området ble stengt for trafikk.

Flere bygninger i nærheten av Oval ble også evakuert. Samtidig ble området rundt University College Hospital nær Warren Street sperret av mens væpnet politi gikk inn på sykehuset.

Hørte eksplosjon
Omtrent samtidig med eksplosjonen ved Warren Street sentralt i London, fant en eksplosjon sted på buss nummer 26 ved Hackney øst i London.

Slik kom de første nødmeldingene:
Kl. 12.38. Oval Street-stasjonen: Melding om at en mann skal ha kastet en ryggsekk som eksploderte inn i en togvogn ved t-banestasjonen.

Kl. 12.45. Warren Street-stasjonen: Melding om eksplosjon i en ryggsekk skapte panikk. En person skadd, ifølge politiet.

Kl. 13.00. Shepherd's Bush-stasjonen: Melding om en mann som skal ha truet med å sprenge seg selv i lufta.

Kl. 13.30 Buss nummer 26 ved Hackney Road: Sjåføren melder fra om en liten eksplosjon om bord på bussen.

Sjåføren om bord i bussen fra Waterloo til Hackney hørte et smell fra 2. etasje i bussen. Bussen skal ikke ha fått synlige skader etter eksplosjonen.

Det er også meldt om flere andre eksplosjoner i T-banenettet. T-banestasjoner ved Oval Street og Shepherd's Bush er avstengt.

Mulig spikerbombe
Ifølge Reuters skal det ha vært en spikerbombe som eksploderte ved ved Warren Street-stasjonen. Det skal også være hørt skudd ved stasjonen. Politiet mener smellene kan skyldes at utløsemekanismene på en eller flere bomber eksploderte uten at hovedladningene gikk av.

En person skal ha plassert en svart ryggsekk om bord i et togsett og løpt ut igjen før den eksploderte.

Ambulanser og brannbiler ble sendt til Warren Street og gatene rundt ble sperret av. Eksperter i beskyttelsesdrakter undersøkte alle de fire eksplosjonsstedene uten å finne spor etter kjemiske våpen.

Alle T-banelinjer ble stengt etter eksplosjonene. Senere ble samtlige linjer unntatt to åpnet igjen.

- Ønsker å skremme
Statsminister Tony Blair utsatte torsdag et møte med Australias statsminister John Howard, og gikk rett i møte med ledelsen for utenriksminister Jack Straw, London-politiet, etterretningen og andre myndigheter.

- Vi kan ikke bagatellisere hendelser som dette. Alt jeg kan vil si er at dette er gjort for å skremme og gjøre mennesjer urolig, sa Blair på en pressekonferanse.

Statsministeren ba Londons beboere forholde seg rolig, og han håpet byen ville komme tilbake til «det normale, så raskt som mulig». Blair påpekte at han etter pressekonferansen ville fortsette sitt møteprogram, og at politet hadde situasjonen under kontroll.

- Ingen nordmenn rammet
Ifølge informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i Utenriksdepartementet er det ikke kommet melding om at nordmenn har blitt rammet av eksplosjonen.

Flere nordmenn var imidlertid vitne til kaoset som oppstod etter eksplosjonene skjedde.

Den norske ambassaden i London følger med på saken og kan svare på spørsmål dersom det skulle være nødvendig.

- Ambassaden er beredt og har folk tilgjengelig. Heldigvis ser det ikke ut som omfanget av denne eksplosjonen er like stor som forrige gang, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Norske myndigheter vil ikke advare nordmenn mot å reise til byen, til tross for to terrorangrep på to uker.

Eksplosjonene skjedde mens tusenvis av mennesker deltok i en minnemarkering ved Tavistock Square to uker etter terrorbombene 7. juli.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i London.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.