Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire ekspresidenter kan havne i fengsel i Peru

Fagforeningsmedlemmer protesterer mot Perus korrupsjonsanklagede ekspresident Alan Garcia, som i november søkte asyl i Uruguas ambassade i Lima. Foto: AP / NTB scanpix
Fagforeningsmedlemmer protesterer mot Perus korrupsjonsanklagede ekspresident Alan Garcia, som i november søkte asyl i Uruguas ambassade i Lima. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Påtalemyndigheten i Peru har inngått avtale med den brasilianske entreprenørgiganten Odebrecht, som kan sende fire av landets tidligere presidenter i fengsel.

Odebrecht er Latin-Amerikas største entreprenørselskap og gjenstand for det som omtales som verdens største korrupsjonsskandale.

Selskapet har erkjent å ha bestukket presidenter, statsministre og politikere i flere land, både i Latin-Amerika, Afrika og Europa, i bytte mot lukrative kontrakter.

Odebrecht har samarbeidet med påtalemyndigheten i Peru i to år, men har nå inngått en avtale om å legge alt på bordet. Peruanske myndigheter lover på sin side å ikke straffeforfølge selskapet eller dets ansatte.

– Vi vil ta ansvar, beklage overfor samfunnet og vise vilje til å betale erstatning, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

Ifølge den peruanske nettavisen IDL Reporteros har Odebrecht gått med på å betale drøyt 1,5 milliarder kroner i erstatning til Peru, tilsvarende verdien på fire kontrakter selskapet angivelig fikk etter å ha betalt bestikkelser.

Fire tidligere peruanske presidenter, Alejandro Toledo, Alan Garcia, Ollanta Humala og Pedro Pablo Kuczynski, er under etterforskning i saken og kan havne bak murene.

Toledo, som var president fra 2001 til 2005 og som lever i eksil i USA, er alt siktet for å ha mottatt nærmere 170 millioner kroner under bordet fra Odebrecht.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!