*Nettavisen* Nyheter.

Fire nye år for Ahmadinejad

Men begge kandidater hevder de har vunnet.

13.06.09 08:42

Valgkommisjonen har erklært sittende president Mahmoud Ahmadinejad som vinner av valget i Iran, melder nyhetsbyrået DPA.

Ifølge de foreløpige resultatene fikk Ahmadinejad omkring 65 prosent av stemmene.

Nyhetsbyrået Reuters melder også at tall fra valgkommisjonen viser at Ahmadinejads ledelse nå er så stor at han ikke kan innhentes.

For å bli valgt til president allerede i første valgomgang kreves minst 50 prosent av stemmene, pluss én enkelt stemme.

Ahmadinejad har gjennom opptellingen fredag kveld og natt til lørdag ligget jevnt rundt 65 prosent av stemmene.

Hovedutfordreren Mir Hossein Mousavi ligger an til å få like i overkant av 30 prosent.

- Jeg er vinneren
Fredag kveld gikk hovedutfordrer Mirhossein Mousavi (67) ut og erklærte seg selv som vinneren i valget.

- Jeg er den avgjorte vinneren av dette presidentvalget, sa han under en pressekonferanse i Teheran. Mousavi gikk også langt i å antyde at det var problemer tilknyttet avviklingen av det iranske valget, og hevder flere velgere ikke fikk avlagt stemme.

Det er totalt fire kandidater i det iranske valget og kandidaten må få et klart flertall på over 50 prosent av stemmene for å gå av med seieren. Dersom dette ikke skjer, blir det omkamp i neste uke.

70 prosent valgdeltakelse
Valgdeltakelsen i Irans presidentvalg fredag har hatt en enorm oppslutning, noe som har ført til at valgkommisjonen har sett seg nødt til å forlenge valget i flere timer. Innenriksdepartementet forventet en valgdeltakelse på 70 prosent.

Det har vært bred dekning av det iranske valget i den internasjonale pressen, og knyttet stor spenning til om den reformvennlige kandidaten Mousavi vil seire over Ahmadinejad.

Sistnevnte har de siste fire årene klart å terge USA og Israel med sin tøffe krigsretorikk og han har skapt stor hodebry for det internasjonale samfunnet med det omstridte atomprogrammet. Ahmadinejad har også antydet at Holocaust er rent oppspinn, samtidig som han har truet med å utslette Israel fra kartet.

Svin på skogen
Pressen har tegnet et mer reformvennlig bilde av Mousavi, og tilhengere har håpet at han kan styrke det dårlige omdømmet til Iran. I tillegg har de håpet Mousavi vil styrke kvinners rettigheter i landet.

Men Mousavi har i realiteten svin på skogen og beskyldes for en rekke drap på politiske fanger da han tjenestegjorde som landets statsminister fra 1981 til 1989. Han har vært politisk uaktiv i de siste 20 årene og har bedrevet tiden med kunst og arkitektur.

Eksperter hevder det er langt flere likheter enn forskjeller mellom kandidatene.

Les også: - Mousavi er ingen Messias

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.