RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flaskepost fra Auschwitz

Foto: Jarek Praszkiewicz (AP)
Sist oppdatert:
Skjult brev fra konsentrasjonsleir ser dagens lys.

Polske bygningsarbeidere har funnet et brev gjemt i en betongvegg i nærheten av nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz i Polen, melder Sky News.

Brevet er datert 9. September 1944 og inneholder blant annet fangenumre, navn og hjemby til syv unge menn.

Et tegn til ettertiden
- Forfatterne var unge mennesker, som forsøkte å etterlate et tegn på deres eksistens for ettertiden, sier talsmann ved Auschwitz-museet, Jarek Mensfelt til Sky News.

De fortvilede ordene ble skrevet på en papirlapp og stappet i en flaske som fangene formodentlig maktet å skjule blant betongen i en kjellervegg ved et skolebygg lokalisert om lag en mil fra konsentrasjonsleiren. Bygget ble brukt som lager av SS-troppene under krigen, og fangene ble tvunget til å forsterke kjelleren med betong slik at den ville tåle et luftangrep.

Fortsatt i live
Seks av forfatterne er polske, den siste fransk. Navnene deres er: Bronislaw Jankowiak, Stanislaw Dubla, Jan Jasik, Waclaw Sobczak, Karol Czekalski, Waldemar Bialobrzeski og Albert Veissid. Alle var mellom 18 og 20 år da brevet ble skrevet. Minst to av disse overlevde krigen. Albert Veissid bor per i dag i byen Allauch i Sør-Frankrike. Han har ikke kommentert funnet.

Eksperter har studert brevet, og det tegner til å være autentisk. Etter planene skal flaskeposten stilles ut ved museet fra og med mai i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere