RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flatskjermer truer miljøet

Stadig flere og større dingser er en trussel mot miljøet, ifølge en ny rapport.

Britiske forbrukere bruker 12 milliarder pund i året på elektronikk, og store deler av denne elektronikken benytter langt mer strøm enn eldre produkter, viser en studie utført av Energy Saving Trust. Dermed er dingsene med på å hemme arbeidet mot mindre energiforbruk, melder BBC.

Strømslukere
Ifølge rapporten «The Ampere Strikes Back» kommer dingser og duppeditter til å stå for 45 prosent av strømforbruket i britiske husholdninger innen 2020.

Det er særlig flommen av flatskjermer og digitale radioer som anses som de store trusselen.

- Din gamle rørbaserte tv brukte i gjennomsnitt 100 watt med elektrisitet når den var skrudd på. Hva vi ser nå er en trend med mye større flatskjermer. I snitt ser vi en tredobling av energiforbruket som behøves av disse tv-ene, sier Dr. Paula Owen til BBC, som står bak rapporten.

Forbrukerelektronikk er i en særklasse
- I stort sett alle sektorer så ser vi at energiforbruket blir mindre etter hvert som teknologien utvikler seg. På forbrukerprodukter så fungerer det ikke slik.

Ifølge Owen må det bygges 14 nye kraftstasjoner i Storbritannia innen 2020 bare for å holde liv i alle de elektroniske dingsene. Kraftverk utvikler i de aller fleste tilfeller store mengder CO2 som det nå er stor enighet om at truer miljøet på jordkloden.

1,4 % av strømforbruk er fra avskrudde tv-er
Mer skremmende er det kanskje å høre at innen den tid vil 1,4 prosent av all strømbruk i hjemmene gå til tv-skjermer som står i standby-modus.

Digitalradioer er også en stor utfordring skal vi tro rapporten.

Strømslukende digitalradioer
- En tradisjonell analog radio bruker rundt to watt når den er skrudd på. Vi har sett på digitale radioer, og gjennomsnittsforbruket er her åtte watt, forklarer Owen.

Enda verre er det hvis du benytter din digitale set-top-boks fra kabel-tv-leverandøren eller tilsvarende for å høre på radio. Da er snittforbruket rundt 100 watt.

Ting går bedre med mobiler
Men alt er ikke håpløst når det gjelder forbrukerelektronikk. For noen år siden slukte en mobillader som bare stod i stikkontakten, uten å være tilkoblet en mobil, rundt 3-4 watt.

- Vi har gjort en del testing på de nyeste mobiltelefonene og laderne, og du kan i dag kjøpe ladere som trekker under én watt når den ikke lader telefonen, forklarer Owen.

Med mange hundre millioner mobiltelefoner i verden påpeker hun likevel at det til sammen blir svært mye strøm.

- Den enkle beskjeden til folk er å skru av ting når du er ferdig med å bruke dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere