RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flaut kunstkupp i Brasil

Sist oppdatert:
Ingen alarm hindret Picasso-tyvene. Nå viser det seg at museet heller ikke var forsikret.

Kunsttyvene som stakk av med et Picasso-bilde verdsatt til om lag 280 millioner kroner møtte få hindringer.

Museet hadde dessuten ikke tatt seg råd til å forsikre kunstsamlingen som er verdt drøyt fem milliarder kroner, ifølge ABC News.

Les også: Brukte jekk i Picasso-brekk

Både de to maleriene som ble stjålet og gjerningsmennene er foreløpig forduftet.

Ikke alarm
Under innbruddet ved det prestisjefylte Sao Paulo Museum of Art (MASP) i Brasil natt til torsdag, fikk tyvene arbeide helt uforstyrret, ettersom det ikke var installert et alarmsystem i bygget.

Verken maleriet signert av Pablo Picasso, eller bildet av den brasilianske maleren Candido Portinari som også ble stjålet, var utstyrt infrarøde sensorer som kunne bidratt i jakten på tyvene.

Artikkelen fortsetter under bildet

En tydelig ille berørt talsmann for museet måtte lørdag innrømmer at de heller ikke hadde forsikret de om lag 8000 kunstverkene i bygget. Han forklarte at dårlig økonomi var bakgrunnen og at de ikke kom til å forandre seg inntil de fikk et økt budsjettet.

- Alle museer har dette problemet, men dette er første gang et slikt tyveri har funnet sted i MASPs 60-årige historie, sa talsmann Paulo Alves.

Filmet gjerningsmann
Museet satset på at vakter og overvåkingskameraer skulle være nok til å hindre forbrytere fra å prøve seg. En av tyvene ble også filmet i det han forlater bygningen. Etter tyveriet av Picassos Suzanne Bloch-portrett og Portinaris «Kaffearbeideren» sier lederen av museet, Julio Neves, at de vil vurdere et mer robust sikkerhetssystem.

Innbruddstyvene hadde tatt i bruk en hydraulisk jekk for å ta seg inn. Så langt har politiet ikke pågrepet noen mistenkte for tyveriet.

Munch-brekk
Det skal være mistanke om at en internasjonal kriminell band står bak tyveriet. Interpol har sendt ut melding om de stjålne kunstverkene til 168 land verden over.

Den amerikanske nyhetskanalen forteller at kunstkupp begått ved institusjoner med slappe sikkerhetssystemer ikke er noe ukjent fenomen, med henvisning til anslaget mot Munch-museet i Oslo i 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere