RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Føler seg feiltolket av Nei til EU

Flere politikere, deriblant statsråd Helga Pedersen, føler seg feiltolket i Nei til EUs spørreundersøkelse.

Organisasjonen Nei til EU har gjennomført en spørreundersøkelse på stortingskandidaters standpunkt til EU-medlemskap. En rekke av kandidatene har ifølge Nei til EU svart «vet ikke» på spørsmål om norsk medlemskap i EU, eller om Norge bør søke medlemskap i neste stortingsperiode.

Nettavisen ringte opp åtte tilfeldige personer på listen. Med unntak av én person følte alle seg feiltolket i undersøkelsen og hevder de har tatt et tydelig standpunkt i forholdt til EU-medlemskap.

- Dette er feil
Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er blant dem som er oppført på vet ikke-listen.

- Det er feil. Jeg er personlig imot et norsk EU-medlemskap, Arbeiderpartiet er for. Vi er et parti med rom for begge syn, sier Pedersen til Nettavisen.

Tidligere Ap-sekretær og stortingskandidat for Buskerud, Martin Kolberg, er en soleklar EU-tilhenger, men ble likevel oppført som «vet ikke» på Nei til EU-undersøkelsen.

- Det stiller jeg meg uforstående til. Jeg er feiltolket. Dette må basere seg på en misforståelse, sier Kolberg til Nettavisen.

- En veldig alvorlig sak
Men når Kolberg får beskjed om at en rekke andre politikere også føler seg feiltolket av resultatet i spørreundersøkelsen, svarer han:

- Da er det en annen sak. For hvis dette ikke er en misforståelse, da misbruker de sin egen undersøkelse.

- Inntil noe annet er bevist, så velger jeg å tolke dette som en misforståelse. Men hvis det mot formodning viser seg at de misbruker sin egen undersøkelse, så er det en veldig alvorlig sak, sier Kolberg.

Andre stortingskandidater som stiller seg uforstående til resultatene i spørreundersøkelse er Marit Nybakk (Ap), Gunvor Eldegard (Ap), Tore Nordtun (Ap), Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) og Anette Trettebergstuen (Ap).

- Det er litt rart. Jeg gikk ikke inn i detaljene i undersøkelsen. Men jeg skrev i feltet at: Jeg er for EU. Punktum! Det å anklage meg for å være Nei til EU er det samme som å anklage Nikolai Astrup for å være sosialist, sier Anette Trettebergstuen i Stortingets utenrikskomité, for å poengtere uklarheten ved undersøkelsen, til Nettavisen.

- Jeg svarte at jeg er for at Norge skal gå inn i EU, men ikke nødvendigvis i neste periode. Men jeg vil at Norge skal på sikt gå inn i EU. Det er naturlig at vi inngår i et samarbeid med våre naboland. Jeg har sett at det har kommet noen rare fortolkninger i senere tid. Litt rart at de ikke gjengir folks fulle svar, sier Hans Frode Kielland Asmyhr i Stortingets næringskomité til Nettavisen.

Gjengitt gjengitt
Nei til EU hevder derimot at de har alt på det rene.

- Vi mener de er korrekt gjengitt til oss. Der det står «vet ikke» har de enten svart «vet ikke» eller med svar som vi har tolket til «vet ikke». Så vi står på at de er korrekt gjengitt. Det er vår tolkning. Da har de svart utydelig, sier Inge Matland, presseansvarlig i Nei til EU, til Nettavisen.

Morten Høglund (Frp) i Stortingets utenrikskomité var den eneste på Nettavisens ringerunde som kunne stå inne for resultatet på Nei til EUs spørreundersøkelse.

- En eventuell beslutning vil komme en stund fremover i tid. Mye kan skje og det skjer stadig en utvikling. EU endrer seg og det er andre forhold som jeg mener er viktig. EUs fiskeripolitikk er per i dag ikke god nok. Det er positive signaler å spore, men jeg vil gjerne ha det fullstendige bildet av hva Norge møter i EU før jeg tar en beslutning og vil ikke binde meg, men vil være veldig tydelig når den saken reiser seg, sier Høglund til Nettavisen.

- Men du sitter i Stortingets utenrikskomité, er det ikke da litt feigt ikke å ta standpunkt?

- Overhodet ikke. Jeg har så stor respekt for problemstillingen. Jeg har jobbet med dette i mange år, og det blir ikke noe lettere jo dypere jeg kommer inn i spørsmålet. Vi opplever et EU som er i konstant endring, sier han.

Her er et utvalg av andre kandidater som har svart «vet ikke» enten på spørsmålet om norsk medlemskap i EU eller på spørsmålet om Norge bør søke medlemskap i neste periode:

Håkon Haugli (7.-kandidat Oslo, Ap)

Hanna E. Marcussen (1.-kandidat Oslo, Mdg)

Lars Joakim Hanssen (2.-kandidat Hedmark, Frp)

Espen Johnsen (5.-kandidat Oppland, Ap)

Ulf Erik Knudsen (1.-kandidat Buskerud, Frp)

Jørund Henning Rytman (2.-kandidat Buskerud, Frp)

Torgeir Micaelsen (3.-kandidat Buskerud, Ap)

Anders Anundsen (1.-kandidat Vestfold, Frp)

Kåre Fostervold (2.-kandidat Telemark, Frp)

Karianne Hansen (3.-kandidat Telemark, Frp)

Tonje Lower Gurholt (1.-kandidat Telemark, V)

Åshild Karoline Haugland (2.-kandidat Aust-Agder, Frp)

Silje Wiik Nilsen (1.-kandidat Aust-Agder, Mdg)

Åse Michaelsen (1.-kandidat Vest-Agder, Frp)

Henning Skumsvoll (2.-kandidat Vest-Agder, Frp)

Kari Henriksen (1.-kandidat Vest-Agder, Ap)

Odd Omland (2.-kandidat Vest-Agder, Ap)

Berit Kittelsen (3.-kandidat Vest-Agder, Frp)

Ketil-Solvik Olsen (1.-kandidat Rogaland, Frp)

Ellen Solheim (3.-kandidat Rogaland, KrF)

Tore Nordtun (1.-kandidat Rogaland, Ap)

Dag Ole Teigen (4.-kandidat Hordaland, Ap)

Harald Nesvik (1.-kandidat Møre og Romsdal, Frp)

Mette Hanekamhaug (3.-kandidat Møre og Romsdal, Frp)

Tove Lise Torve (3.-kandidat Møre og Romsdal, Ap)

Endre Skjervø (2.-kandidat Nord-Trøndelag, Frp)

Anita Østby (2.-kandidat Nord-Trøndelag, V)

Arild Stokkan Grande (2.-kandidat Nord-Trøndelag, Ap)

Kilde: «Nei til EUs kandidatundersøkelse 2009»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere