Flere briter anklages for tortur

Britiske soldater har systematisk torturert fanger i Irak. Blant annet er irakere blitt banket opp av menige i nærvær av offiserer.

Det skriver London-avisen Independent on Sunday.

Britene etterforsker fra før av et mistenkelig dødsfall i Sør-Irak i september i fjor. Independent on Sunday offentliggjorde søndag detaljerte intervjuer der fem irakere som ble arrestert i den samme perioden gir svært sterke beskrivelser av hva de ble utsatt for.

- Soldatene truet meg med grov tortur hvis jeg ikke fortalte alt jeg visste. Senere slo de meg og andre med hendene og sparket oss med støvlene sine og med en jernstang, sier 26 år gamle Bahaa Hashim Mohammed til den seriøse og velinformerte søndagsavisen..

Britisk militærpoliti har avhørt vitner som forteller at hotellresepsjonisten Baja Moussa ropte om hjelp mens soldater slepte ham inn på et baderom. Han ble senere funnet død, og seks britiske soldater risikerer ifølge Independent on Sunday tiltale for drap på Moussa.

Samtidig som britenes egne metoder møter stadig skarpere kritikk på hjemmebane, er ledende britiske tjenestemenn skeptiske til USAs «hardhendte oppførsel» i Irak. Kritikken gjelder maktbruk mot opprørere i byene Falluja og Najaf i vår, skriver avisen Sunday Times.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.