Gå til sidens hovedinnhold

Flere kan få Irak-kontrakter

Bush-administrasjonen kan komme til å la land som var motstandere av Irak-krigen delta i kampen om kontrakter for gjenoppbyggingen av landet.

I desember i fjor kunngjorde president George W. Bush at alle land som motsatte seg krigen og som ikke var til stede i Irak var ekskludert fra kampen om de mest lukrative kontraktene, verdt 18.6 milliarder dollar. Det er ventet at budrunden for kontraktene starter senere denne uka, melder NTB-Reuters.

Frankrike, Tyskland og Russland reagerte alle svært negativt på å bli ekskludert. Men mandag signaliserte Bush-administrasjonen at den kan komme til å revurdere sitt standpunkt om å utelukke krigsmotstanderne, melder nyhetsbyrået Reuters.

På hjemmesiden www.fedbizopps.gov la Pentagon ut informasjon om at den formelle listen over land som kan delta i budrundene nå blir gjennomgått på nytt.

Ny linje
Diplomater i Washington sier de har sett tegn på at Bush-administrasjonens harde linje overfor krigsmotstanderne er i ferd med å mykes noe opp, etter spesialutsending James Bakers reise til Europa i desember. Bakers oppdrag var å overtale Iraks kreditorer om å slette deler av Iraks milliardgjeld.

Baker fikk under rundreisen positive signaler fra Storbritannia, Tyskland og Frankrike. President Vladimir Putin var mer nølende, men sa at han var rede til å holde videre samtaler om Iraks gjeld til Russland, som er på rundt 8 milliarder dollar.

Pentagon og Det hvite hus har offentlig benektet at det har tatt et nytt standpunkt. Men diplomatiske kilder og tjenestemenn hevder USA forsøker å innta en mer liberal definisjon på hvem som tilhører koalisjonen, slik at for eksempel land som ettergir gjeld vil kunne havne på listen.

- Kan forandres
Talsmann for Det hvite hus, Claire Buchan, sier at Pentagon-dokumentet viser president Bush sin innstilling om at "omstendigheter kan forandre seg", for eksempel i forhold til hvem som skal kunne delta i budrunden om hovedkontraktene.

- Vi har sagt at dette er en åpen liste og at det er opp til forskjellige land å bestemme om de vil delta i koalisjonen, sier en kilde i Pentagon til Reuters.

I alt 63 land står på listen over land som ble offentliggjort i desember.

De 26 hovedkontraktene i Irak består blant annet i å bygge veier, elektrisitetsverk, vannverk, offentlige bygninger og å gjenoppbygge oljesektoren i landet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året