RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere landsbyer rammet av jordskred Afghanistan

Sist oppdatert:
Minst ti personer er døde og hundrevis av hjem er ødelagt i en rekke landsbyer i fjellprovinsen Panjshir i Afghanistan som følge av skred og oversvømmelser.

Omfattende snøsmelting i fjellene bidro til at en innsjø ble oversvømmet, og vann og leire skylte nedover landsbyene i en naturskjønn dal i Panjshir torsdag.

Ti mennesker er funnet døde, like mange er meldt savnet, og hundrevis av hus, butikker, moskeer og biler ble ødelagt av vann- og jordmassene. De fleste av innbyggerne klarte tilsynelatende å komme seg opp i høyden etter at de ble vekket av varselskudd og jorden som ristet under dem.

Lokale myndigheter har opplyst at ti landsbyer ble hardt rammet av vann- og jordmassene. Nyhetsbyrået AFP har besøkt tre av landsbyene og rapporterer at store deler av dem er begravd under gjørme og steiner.

Torsdag var gravemaskiner på plass for å rydde veiene, og myndighetene sendte mat, vann, tepper og telt til de hjemløse. Men AFP så få tegn til noen søk- og redningsinnsats, på tross av at myndighetene lovet å sende mannskaper til området.

Panjshir-dalen har vært relativt forskånet av den 17 år lange krigen og er med sine snødekte fjelltopper populær blant turister.

Regjeringen i Kabul, rundt 140 kilometer unna, opplyste torsdag morgen at katastrofen skjedde da en falleferdig demning brast.

Rundt 500 hjem i fem landsbyer ble ødelagt, ifølge Afghanistans krisedepartement.

Den vanligvis turkisfargede Panjshir-elva, som bukter seg gjennom dalen, gikk over sine bredder og ble omformet til et gjørmehav.

Jordskred og oversvømmelser finner ofte sted i fjellene i Afghanistan når snøsmeltingen tiltar gjennom våren og sommeren. Avskoging forverrer situasjonen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere