Flere norske jenter voldtas på ferie

Antall voldtekter av unge norske kvinner på ferie i utlandet øker.

18.06.08 13:52

- Alkohol er det største voldtektsdopet, sier Herdis Magerøy, daglig leder ved ressurssenteret for voldtatte (DIXI).

Det finnes ingen omfattende nasjonal studie angående voldtekt av norske kvinner, verken her til lands eller i utlandet. Justis- og politidepartementets opplyser likevel at voldtektsmottaket ved Oslo legevakt og DIXI, stadig får flere henvendelser fra kvinner utsatt for voldtekt i utlandet.

- Fem prosent av dem som kommer til oss, er voldtatt i utlandet, sier direktør ved Legevakten i Oslo, Endre Sandvik, til Nettavisen.

Han forklarer at forholdene rundt seksuelle overgrep mot norske kvinner i utlandet stort sett ligner de i Norge.

- Mange av voldtektene skjer i forbindelse med alkohol eller annen rus etter fester i leiligheter og på hotellrom.

Direktøren ved Legevakten i Oslo vil ikke utpeke ett enkelt land som versting, men opplyser at det på typiske feriesteder langs Middelhavet og i Asia har vært flere registrerte tilfeller der norske kvinner er blitt voldtatt. Han tror økt fokus på det å få hjelp etter en voldtekt her hjemme, kan føre til at flere kvinner som har vært på ferie og ble utsatt for seksuelle overgrep, har tatt kontakt med Legevakten.

Store mørketall
I politiets «Trendrapport2007» over kriminalitetsutviklingen i Oslo slås det fast at det er vanskelig å si noe om det reelle omfanget av voldtekter på grunn av store mørketall. Undersøkelser viser at svært mange voldtekter ikke anmeldes til politiet.

I 2005 ble 149 tilfeller av voldtekt og voldtektsforsøk anmeldt i Oslo politidistrikt. Dette er stabilt sammenlignet med året før. Ser man på antall anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk, viser tallene en økning fra 114 anmeldte tilfeller i 1995.

Sommer høysesong
Herdis Magerøy, daglig leder ved DIXI, sier til Nettavisen at sommeren er høysesong for ferievoldtekter.

- Voldtekter skjer dessverre hele året, men sommeren er den tiden da flest mennesker reiser på ferie.

I likhet med Legevakten i Oslo, bekrefter også leder ved DIXI, Herdis Magerøy, at voldtekt som oftest skjer i forbindelse med alkohol eller rus.

Hun forklarer at ofte er både offer og gjerningsmann beruset. Magerøy sier jentene som tar kontakt med ressurssenteret kan være helt ned i 14-årsalderen. Når det gjelder jenter utsatt for voldtekt i utlandet, ligger aldersgruppen som oftest rundt 17-25 år.

Noen jenter overfalles på gata mens de er på vei tilbake til hotellet. Andre opplever å bli dopet ned gjennom drinkene sine. Magerøy sier de fleste jenter sliter med skam og skyldfølelse etter en voldtekt.

- De klandrer seg selv. Men ingenting rettferdiggjør en voldtekt, presiserer lederen ved ressurssenteret.

Gode råd
Magerøy har tre råd til norske jenter som blir utsatt for voldtekt mens de er på ferie:

En: Ikke nøl med å ta kontakt med lokalt politi, ambassade eller reiseselskap. Vi har gode erfaringer med at disse tar voldtekter alvorlig og bistår med hjelp i form av lege og advokat. To: Dersom voldtektsmannen registreres hos det lokale politiet, vil dette forhåpentligvis ha en preventiv effekt samtidig som politiet på stedet vil være oppmerksom på denne mannen. Tre: Når du anmelder får du plassert skylden der den hører hjemme; hos gjerningsmannen, ikke hos offeret.

Voldtektsutsatte kvinner som tar kontakt med DIXI, får blant annet tilbud om gratis bistandsadvokat.

Voldtok svensk utvekslingsstudent
Svenske Aftonbladet kunne fredag melde om en svensk utvekslingsstudent som lå og sov da en portier ved hotellet hun bodde på, låste seg inn på rommet hennes og voldtok jenta. Den 21-årige jenta hadde nylig ankommet Costa Rica der hun planla å studere.

Ifølge politiet skal portieren ha låst opp døren til jentas rom med hotellets nøkkel og sneket seg inn før han voldtok henne i sengen.

- Vi kjenner til hendelsen. Ambassaden sørger nå for at hun kan dra hjem, sier Teo Zetterman ved UDs pressetjeneste til Aftonbladet.

Ifølge avisen Diario Extra, Costa Rica, ble portieren arrestert på hotellet.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.