RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere norske soldater til Afghanistan

To norske offiserer reiser torsdag til Afghanistan for å forberede norsk deltakelse i et regionalt gjenreisingsteam (PRT) i Nord-Afghanistan. 22 soldater følger etter i juni.

Teamet, som skal etableres i provinshovedstaden Maymane i Faryab-provinsen, får britisk ledelse og blir underordnet en annen britiskledet gruppe i Mazar-i-Sharif.

Den norske gruppen består av omtrent like mange offiserer og soldater og skal ledes av oberstløytnant Egil Nordli. Nordli er en av de to som reiser til Kabul allerede torsdag.

Mellom fem og åtte soldater følger etter i midten av juni, og resten reiser 24. juni.

- Noen av soldatene i gruppen er rekruttert internt og noen eksternt, det vil si at de har sivil status, sier pressetalsmann Per Høiby i Forsvarsstaben.

Faryab-teamet blir ett av flere planlagte gjenreisingsteam i Afghanistan, men foreløpig har NATO-landene bare klart å stable på beina nok soldater til å ta ansvaret for en tyskledet gruppe i Kunduz.

Trusselvurdering
De nordligste provinsene i Afghanistan har vært relativt rolige i lang tid, men for en drøy måned siden begynte rivaliserende krigsherrer en ny offensiv.

- Hvordan vurderer dere sikkerheten for soldatene som blir sendt til Faryab?

- Vi vurderer trusselnivået som lavere enn i Kabul, sier Høiby. Han sier at sikkerheten vurderes fortløpende.

Bindeledd
Oppgaven for teamet er å støtte lokale myndigheter og sentralregjeringens posisjon i området.

- Det blir et slags observasjonsteam og et bindeledd til lokalbefolkningen, sier Høiby.

Oberstløytnant Egil Nordli var i Maymane i april for å se på forholdene, og sa etterpå til NTB han følte at Maymane er et område hvor en stabiliseringsstyrke vil være velkommen.

Også finske soldater skal være med, men den finske regjeringen vil vente til NATO har nok soldater til at teamet kan inngå i den internasjonale stabiliseringsstyrken ISAF.

Gruppen som nå etableres i Faryab, skal i en overgangsperiode stå under kommando av den amerikanskledede militæroperasjonen Enduring Freedom.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere