RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere overlever kreft

Sist oppdatert:
Personer som rammes av kreft i dag, lever i gjennomsnitt fire år lenger en dem som fikk sykdommen på 60-tallet.

Aller best er prognosene for barn som blir kreftsyke. En svensk undersøkelse viser at 85 prosent av disse lever fem år etter at de får diagnosen. For 40 år siden var andelen overlevende etter fem år 35 prosent, skriver Aftonbladet.

Alle krefttyper
Svenske helsemyndigheter har gjennomgått hvor mange som har overlevd kreft de siste 40 årene. Undersøkelsen omfatter mer enn en million kreftpasienter, og viser at den positive tendensen gjelder alle former for kreft.

Forventet levetid for en person som i dag blir rammet av sykdommen, er sju år lengre enn for 40 år siden.

Dette skyldes at kreftformer med dårlig prognoser har blitt sjeldnere, at kreften blir tidligere oppdaget, bedre forebygging og bedre medisiner.

Barn lever lenger
Aller mest har prognosene forbedret seg for barn som rammes av akutt leukemi. Mens bare fire prosent av barn som fikk denne sykdommen på 60-tallet overlevde, er sjansen for å bli frisk i dag nesten 90 prosent.

Av kvinner med brystkreft levde 65 prosent etter fem år på 60-tallet. I dag er andelen overlevende etter like mange år på 84 prosent. Forbedringen skyldes at sykdommen i dag oppdages tidligere ved hjelp av mammografi, samt bedre behandlingsformer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere