Tysk politi bekrefter at minst 12 personer er døde, og 48 personer er innlagt på sykehusetter at en lastebil krasjet inn i et julemarked ved Breitscheidplatz ved Kaiser Wilhelm-kirken i den tyske byen Berlin mandag kveld.

Hendelsen mistenkes å være et terrorangrep, men politiet har ikke bekreftet dette. Sikkerhetsmyndighetene har ikke fastslått om det er snakk om et terrorangrep, men mye tyder på at det er et angrep utført av islamister, skriver Berliner Zeitung.

LES også hva Oslopolitiet sier: – Vi har hatt fokus på julemarkedet i Oslo

En pågrepet

Politi pågrep en person kort etter hendelsen. En annen person, passasjeren i lastebilen, ble funnet død i kjøretøyet.

- Vi har arrestert en person i nærheten, mistenkt for å ha kjørt lastebilen, sier politi til avisen.

Tysk politi har så langt ikke sagt noe om motiv eller den pågrepnes bakgrunn, men ifølge sikkerhetskilder Berliner Zeitung har snakket med, skal mannen ha afghansk nasjonalitet. Han skal ha skutt den andre personen i kjøretøyet. Dette er ikke opplysninger som er bekreftet av tysk politi.

Utfartsårer i Berlin er sikret med politipatruler, og situasjonen skal være under kontroll. 130 brannmenn og tysk Røde Kors har deltatt i redningsarbeidet. De melder like over midnatt at redningsarbeidet på Breitscheidplatz er over.

- Kapret

Lastebilen skal ha polske skilter, registrert i Gdansk. Polsk radio TVN24 har snakket med eieren av lastebilen, som mener lastebilen er kapret.

- Det er fetteren min som har kjørt lastebilen til Berlin. Jeg går god for han, han har ikke gjort dette, sier eieren, Ariel Zurawski.

Zurawski sier han ikke har hatt kontakt med fetteren siden klokken 16, og at 37-åringen ikke skal ha dukket opp der han skulle losse stål-lasten.

Tysk politi bekrefter at de mistenker at lastebilen er stjålet.

- Det er mistanke om at lastebilen er stjålet, dette undersøkes nå.

LES også: Advarer i november mot europeiske julemarked

Sperret av

Det er ingen veier som fører inn til parken der julemarkedet er. Lastebilen skal ha kjørt uten lys på, og inn i menneskemengden på fortauet ved plassen ved 20-tiden. Politi sperret raskt av området, og ber folk om å gi redningsmannskapene plass til å jobbe på stedet.

Mange av de rammet, skal være hardt skadd.

Er du i nærheten, tips Nettavisens redaksjon her.

Flere videoer fra stedet viser sammenraste boder, og en rekke utrykningskjøretøy. Markedet er populært også blant turister. Norsk UD opplyser til Nettavisen at de undersøker hvorvidt nordmenn er berørt.

Facebook har opprettet en trygghets-sjekk, der de som er i Berlin kan registrere at de er ok. Tysk politi oppfordrer på Twitter personer som er i Berlin, om å benytte seg av tjenesten.

LES også: Erna Solberg: - Føler med alle berørte

Grusomme scener

Emma Rushton, som var på markedet, forteller til CNN at hun så flere skadde.

- Vi gikk en omvei rundt stedet, men vi så minst ti skadde.

Det anslås at lastebilen hadde en fart på rundt 65 kilometer i timen da den kjørte inn i folkemengden. Den skal ikke ha vist tegn til å sakke farten, ifølge vitner.

Vitner forteller videre at mange av de skadde og drepte skal ha blitt klemt fast under lastebilen.

- Det var fullt kaos. Lastebilen kjørte gjennom parken der markedet er, og stoppet på andre siden, etter 60-70 meter, sier vitne Jan Hollitzer.

- Jeg så rundt 50-60 skadde.

Berlings borgermester Michael Müller sier situasjonen er under kontroll, og at han er i sjokk.

- Dette er svært dramatisk, sier han til Berliner Zeitung.

Berlin-politiet opplyser ved 22-tiden at det ikke er noe som indikerer at det skal skje flere farlige situasjoner i den tyske byen.

HTML EMBED
embedNAvideo("Q1bdPSu5SnX8yqfIq0IgNA", false)