RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertall for likestilling i kongehuset

Foto: Jens Noergaard Larsen (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Det danske Folketinget vedtok i går å sette ned et utvalg som skal vurdere behovet for endringer i grunnloven. Dermed åpnes også muligheten for full likestilling når det gjelder tronfølgen i landet.

Debatten om tronfølgebestemmelsene har blusset opp i forkant av at kronprins Frederik i mai gifter seg med sin forlovede Mary Donaldson. Blir parets første barn en jente, blir hun ifølge dagens lover landets tronfølger, helt til hun eventuelt får en yngre bror.

Flere danske politikere har tatt til orde for å fjerne bestemmelsen som sier at (yngre) gutter går foran jenter, og krever full likestilling av kjønnene. Hittil har kravet møtt blandet mottakelse, og flere har ment at det ikke er nødvendig å endre loven før man ser hvilket kjønn kronprinsparets første barn har.

Venstre snudde
Det største av partiene i den danske regjeringen, Venstre, har vært lunkent til å sette i gang arbeidet med grunnlovsendringer, men har nå skiftet mening. Partiet åpner nå døren på gløtt for grunnlovsendringer, og dermed også en omskriving av tronfølgerloven, skriver B.T.

Etter en fem timer lang debatt i går har Folketinget besluttet å nedsette et grunnlovutvalg på 17 medlemmer. Det nye utvalget vil imidlertid få en vanskelig oppgave, når det skal prøve å samle synspunktene til de ti partiene som er representert i Folketinget i et forslag til ny grunnlov.

Enige om lik arverett
På den ene side står Enhedslisten, som ønsker å avskaffe monarkiet, mens Dansk Folkeparti på den annen side ønsker å gjeninnføre flere gamle ordninger som ble avskaffet i 1953, deriblant landstinget.

Det kan imidlertid synes som om partiene, bortsett fra Dansk Folkeparti, nå er enige om en endring av arveretten til tronen.

- Når det kommer en grunnlovsendring, innføres naturligvis full likestilling mellom kjønnene når det gjelder arveretten til tronen, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Birthe Rønn Hornbech.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere