Gå til sidens hovedinnhold

Flertall i Representantenes hus for å fjerne Trump med grunnlovstillegg

Representantenes hus har stemt for en resolusjon som ber visepresident Mike Pence bruke det 25. grunnlovstillegget til å fjerne presidenten fra makten.

Resolusjonen ble fremmet av demokraten og den tidligere jussprofessoren Jamie Raskin fra Maryland og ble vedtatt med 233 mot 205 stemmer.

Den oppfordret visepresident Pence «til umiddelbart å bruke makten han har i henhold til paragraf i det 25. grunnlovstillegget» til å samle regjeringens statsråder for å erklære uskikket til å utøve sine plikter.

Pence avviste oppfordringen

Resolusjonen ble natt til onsdag norsk tid diskutert og til slutt stemt over selv om visepresident Pence tidligere tirsdag kveld utelukket at han ville iverksette det 25. grunnlovstillegget.

– Jeg tror ikke at en slik handling er til nasjonens beste eller i samsvar med vår grunnlov, skriver Pence skriver i et brev til lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Visepresidenten skriver videre at mekanismen ikke bør brukes som «straff eller maktran», men at den er ment for tilfeller der en president er helsemessig eller mentalt ute av stand til å utføre jobben.

Ny avstemming onsdag

Det er først onsdag at Representantenes hus skal avgjøre om Trump skal tiltales for å ha oppildnet til opprør i forbindelse med at fanatiske Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar.

Debatten og avstemmingen tirsdag kveld lokal tid handler om det 25. grunnlovstillegget. Ifølge CNN mener noen av demokratene i Representantenes hus at det er en strategisk feil å bruke tid på en avstemming om grunnlovstillegget.

– Totalt bortkastet tid, sier en av demokratene til kanalen.

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?