RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ODD ANDERSEN (Afp)

Følg protestene i Kairo direkte

Sist oppdatert:
Mange aktivister ser på fredagens protest som deres siste sjanse.

Fredagsbønnen er over, og tusenvis av egyptere er samlet på Tahrir-plassen.

Den tidligere lederen av Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed ElBaradei, er en av dem som slutter seg til demonstrantene.

- Er på vei til Tahrir for å vise min respekt overfor martyrene. Deres offer skal ikke være forgjeves, skriver han i en Twitter-melding.

Siden den nye bølgen av uro brøt ut, er 41 mennesker døde.

Stor utålmodighet
Utålmodigheten er fortsatt stor hos aktivistene på Tahrir-plassen i Kairo. Tross løfter fra Militærrådet (SCAF) om at de setter fart på prosessen med en overgang til sivilt styre, er det mange som føler at de i stedet klamrer seg til makten, melder BBC News.

Blant aktivistene på Tahrir-plassen er det mange som føler at fredagens varslede stordemonstrasjon kan bli avgjørende.

- Kom til Tahrir i dag hvis du tror på verdighet og rettigheter, hvis du er motstander av politiets brutalitet og mot militærets okkupasjon av Egypt, heter det i en Twitter-melding fra en av aktivistene i Kairo, Safi.

- Snakk nå eller hold fred for alltid, heter det fra Mariam Abou-Ouf i en annen melding på det sosiale nettstedet i morgentimene fredag.

- Klokka er ennå ikke 10 i Kairo, og Tahrir er allerede fullpakket, tvitrer Lamia Hassan fredag morgen.

Utpekte ny statsminister
Tidligere denne uken - i kjølvannet av uroen - søkte den midlertidige regjeringen avskjed. Statlige medier meldte torsdag at den egyptiske hæren nå nå ber eks-statsminister Kamal al-Ganzouri danne regjering, men blant aktivistene blir Ganzouri, som var statsminister fra 1996 til 1999, av mange betraktet som en mann av den gamle skolen.

- Å utnevnte Ganzouri er en krise for revolulsjonen. Vi kan ikke forlate Tahrir, sier en av aktivistene, 44 år gamle Hossam Amer, ifølge Reuters.

Fredag kommer meldingen fra statlig TV at Kamal al-Ganzouri er utnevnt til ny statsminister.

41 drept i uroen
Volden i Kairos gater synes å ha tatt en pause etter at det torsdag ble oppnådd enighet om våpenhvile med demonstrantene. I den siste bølgen av uro er 41 mennesker drept og mer enn 3200 skadet rundt om i landet, ifølge Al Jazeera.

Torsdag beklaget Militærrådet at så mange har mistet livet og lovet at det varslede parlamentsvalget mandag 28. november skal holdes som planlagt.

Følg Twitter-meldingene fra en av journalistene i Kairo under. Paula Slier rapporterer for den engelskspråklige russiske nyhetskanalen RT:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere