RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TIL VALGURNENE: En kvinne har gjort sin borgerplikt og forlater et valglokale i Broomhouse Community Hall i Glasgow idet Storbritannia går til urnene i det mest spennende valget på flere tiår.
TIL VALGURNENE: En kvinne har gjort sin borgerplikt og forlater et valglokale i Broomhouse Community Hall i Glasgow idet Storbritannia går til urnene i det mest spennende valget på flere tiår. Foto: Danny Lawson (Pa Photos)

Følg valget i Storbritannia

Sist oppdatert:
Hvem skal styre Storbritannia, Labour og Ed Miliband eller toryene med David Cameron? Følg valget direkte her.

LONDON/OSLO (NTB og Nettavisen): Valglokalene i Storbritannia har åpnet for et av de mest spennende parlamentsvalgene i landets historie.

Følg direktedekningen av valget nederst i artikkelen.

Klokken 8 norsk tid åpnet om lag 50.000 valglokaler dørene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

Les også: - Stor sjanse for at det blir nyvalg til høsten

Labour med leder Ed Miliband og Det konservative regjeringspartiet og statsminister David Cameron har ligget likt på målingene i lang tid.

650 representanter velges til Parlamentet i London fra enkeltmannskretser.

Labour-leder Ed Miliband vil ha slutt på fem år med konservativt styre.

Kjedelig valgkamp, spennende valg

Etter det som kalles en eksepsjonelt kjedelig valgkamp, er rundt 30 millioner briter ventet å avlegge stemme i det mest spennende og uavklarte valget i Storbritannia på lenge.

Forsidene på britiske tabloider er preget av valget. Daily Mirror oppfordrer sine lesere til å stemme Labour med bildet av en flyttebil og beskjeden: «Be dem pakke!»

Les også: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

Toryleder og statsminister David Cameron i valgkampinnspurten.

Kan bli dødt løp

Overskriften på forsiden av The Sun er «Well hung», med henvisning til meningsmålinger som viser at det kan bli dødt løp i parlamentet. Avisa har en klar oppfordring til velgerne om å stemme for å holde Labour unna regjeringskontorene i Downing Street.

«Hung parlament» er betegnelsen som brukes når et parti ikke oppnår flertall i Underhuset i Parlamentet. Sist gang det skjedde var i 2010 da De konservative og Liberaldemokratene dannet en koalisjonsregjering, noe britene ikke hadde sett siden krigen.

Les også: Han vil inn i det britiske parlamentet - kona er statsminister

Britene har et topartisystem som favoriserer de to største partiene når plassene i Parlamentet skal fordeles. Kandidaten som får flest stemmer i en valgkrets, vinner kretsen, selv om vedkommende har fått mindre ennn halvparten av de avgitte stemmene. De mellomstore partiene, som jevnt over kommer på andre eller tredjeplass i valgkretsene, får lite uttelling for stemmene de sanker.

Følg valget direkte her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere