*Nettavisen* Nyheter.

Flodbølgehjelp råtner på lager

Foto: (EPA/Scanpix)

Flere tusen containere med vann og annen nødhjelp ligger fortsatt ubrukt på lagre i Indonesia og Sri Lanka etter flodbølgekatastrofen i desember.

12.05.05 13:03

I byen Medan i Indonesia ligger hele 1500 containere på havna og venter på tollklarering. I Sri Lanka ligger 500 containere lagret på havna i Colombo, skriver Financial Times.

Ambulanser
Hjelpeorganisasjonene mener flaskehalsene skyldes uklare fortollingsregler, manglende lagerplass og krav om at hver enkelt container må inspiseres.

Flere titalls kjøretøyer som var ment for den flodbølgerammede Aceh-provinsen i Indonesia har ennå ikke fått importlisens. Fjorten ambulanser som ble sendt til Indonesia av Unicef ble stående to måneder før de ble tollklarert.

Ber om kontanter
Åtte containere med drikkevann som ble sendt fra hjelpeorganisasjonen Diageos i januar, ligger fortsatt på havna i Medan fordi indonesisk Røde Halvmåne mistet papirene på forsendelsen i forbindelsen med flytting av kontorer.

- Vi sendte det direkte til Røde Kors for å unngå byråkratisk sommel. Vi er litt overrasket over at vannet fortsatt ligger på havna, sier en talsmann for organisasjonen.

Gert Venghaus, som koordinerer hjelpen fra Røde Kors og Røde Halvmåne, sier problemene med hjelpen understreker behovet for å få hjelp i form av penger i stedet for varer som organisasjonene ikke har bedt om.

Over 300.000 mennesker omkom i flodbølgekatastrofen etter jordskjelvet utenfor Indonesia 26. desember i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.