*Nettavisen* Nyheter.

Flomrammede på flukt i Tyskland

Foto: (Scanpix)

Vannet står mange meter over det normale i tyske elver, og fortsetter å stige. Flomrammede søker tilflukt på hustakene eller flykter lenger bort fra vannmassene.

10.06.13 15:31

Vannstanden steg torsdag i Donau, i sideelva Isar som renner gjennom den sørtyske storbyen München og i Elben som munner ut i Nordsjøen. Faren for en flodbølge i Elben er ikke over, og den tyske nasjonalforsamlingen er kalt sammen til krisemøte om situasjonen.

Flere steder sør i Tyskland har folk nå bare hustakene å søke tilflukt på.

- Det hersker absolutt livsfare, vannet står opp til tre meter opp på husveggene, sier redningsleder Alois Schraufstetter til Spiegel online.

Meterhøyt
I deler av Deggendorf-området sørøst i Tyskland sto vannet torsdag meterhøyt over det normale.

Rundt 2.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Deggendorf, som ligger i delstaten Bayern nær grensen mot Tsjekkia, og etterlatt seg alt de eier og har. De fleste har søkt tilflukt hos slekt og venner.

- Etter at et dike brast, steg vannet rasende fort, på et blunk sto det halvannen meter over gulvet i første etasje, forteller 64 år gamle Gisela Löfflmann fra Fischerdorf i Deggendorf-området. Hun og hennes mann Hans fikk bare med seg undertøy og litt annet da de måtte flykte.

Strøm
I delstaten Schleswig-Holstein lengst i nord kan atomkraftverket Krümmel bli sikret med mobile vegger, hvis flommen i elva Elben øker over helgen, slik det er frykt for.

Krümmel er riktignok for tiden ikke i drift. Men en talsmann for driftsselskapet Vattenfall sier ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at anlegget er helt avhengig av pålitelig forsyning av strøm, for å kunne holde brukte brenselstaver nedkjølt.

Derfor overveier ledelsen ved anlegget sør for grensen mot Danmark nå for første gang å ta beskyttelsesveggene i bruk.

- Takket være våre forhåndstiltak er alle vesentlige deler av kraftverket tørre og beskyttet, sier en Vattenfall-talsmann til Manager Magazin Online.

Flommen ruller nå videre mot Nord-Tyskland, og fram mot helgen regnes det med at den vil nå sitt høydepunkt med en flodbølge i den store elva Elben. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

Tysklands nasjonalforsamling Forbundsdagen skulle torsdag drøfte flommen og følgene den får. Regjeringen i Berlin har allerede varslet bevilgning av 100 millioner euro eller vel 760 millioner kroner i strakshjelp til flomofrene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag