RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Flomrammede på flukt i Tyskland

Sist oppdatert:
Vannet står mange meter over det normale i tyske elver, og fortsetter å stige. Flomrammede søker tilflukt på hustakene eller flykter lenger bort fra vannmassene.

Vannstanden steg torsdag i Donau, i sideelva Isar som renner gjennom den sørtyske storbyen München og i Elben som munner ut i Nordsjøen. Faren for en flodbølge i Elben er ikke over, og den tyske nasjonalforsamlingen er kalt sammen til krisemøte om situasjonen.

Flere steder sør i Tyskland har folk nå bare hustakene å søke tilflukt på.

- Det hersker absolutt livsfare, vannet står opp til tre meter opp på husveggene, sier redningsleder Alois Schraufstetter til Spiegel online.

Meterhøyt
I deler av Deggendorf-området sørøst i Tyskland sto vannet torsdag meterhøyt over det normale.

Rundt 2.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Deggendorf, som ligger i delstaten Bayern nær grensen mot Tsjekkia, og etterlatt seg alt de eier og har. De fleste har søkt tilflukt hos slekt og venner.

- Etter at et dike brast, steg vannet rasende fort, på et blunk sto det halvannen meter over gulvet i første etasje, forteller 64 år gamle Gisela Löfflmann fra Fischerdorf i Deggendorf-området. Hun og hennes mann Hans fikk bare med seg undertøy og litt annet da de måtte flykte.

Strøm
I delstaten Schleswig-Holstein lengst i nord kan atomkraftverket Krümmel bli sikret med mobile vegger, hvis flommen i elva Elben øker over helgen, slik det er frykt for.

Krümmel er riktignok for tiden ikke i drift. Men en talsmann for driftsselskapet Vattenfall sier ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at anlegget er helt avhengig av pålitelig forsyning av strøm, for å kunne holde brukte brenselstaver nedkjølt.

Derfor overveier ledelsen ved anlegget sør for grensen mot Danmark nå for første gang å ta beskyttelsesveggene i bruk.

- Takket være våre forhåndstiltak er alle vesentlige deler av kraftverket tørre og beskyttet, sier en Vattenfall-talsmann til Manager Magazin Online.

Flommen ruller nå videre mot Nord-Tyskland, og fram mot helgen regnes det med at den vil nå sitt høydepunkt med en flodbølge i den store elva Elben. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

Tysklands nasjonalforsamling Forbundsdagen skulle torsdag drøfte flommen og følgene den får. Regjeringen i Berlin har allerede varslet bevilgning av 100 millioner euro eller vel 760 millioner kroner i strakshjelp til flomofrene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere