*Nettavisen* Nyheter.

Flykter fra orkanen

Foto: (AP/Scanpix)

1,5 millioner er på flukt fra en mulig orkan-katastrofe. - Det er vanskelig å komme seg ut, sier TV 2 Nettavisens medarbeider fra bilkøen ut av Houston.

22.09.05 20:49

HOUSTON/OSLO (TV 2 Nettavisen) I morgentimene lokal tid (torsdag ettermiddag norsk tid) var hundretusener av familier på vei ut fra Houston. Flukten fra orkanen Rita har skapt det verste trafikk-kaoset ut av byen noen sinne.

-Trafikken beveger seg i to-tre kilometer i timen. Vi startet vest for Houston for en time siden, og er fortsatt ikke ute på motorveien I 10, sier TV 2 Nettavisens medarbeider Are Slettan.

Følg orkanen Ritas utvikling direkte på National Hurricane Center.

Uvirkelig
Slettan flyttet til Houston for bare noen dager siden. Så kom varselet om at Rita var på vei. Med tre jenter og en gutt i alderen to til elleve år startet han og kona fra Houston ved 06-tida lokal tid. I bilen har de også familiens hund, og en 19 år gammel nevø som skulle hilse på onkel og tante i Houston. Nå er det høyeste ønske å finne et hotell langs veien mot St. Antonio.

-Vi forsøker bare å komme oss vekk. Det viktigste er å komme oss ut av av byen, sier han.

Onsdag kveld satt familien foran TV-en til over midnatt. Etter noen timer på øret, pakket de sammen og reiste.

- Det er en uvirkelig følelse å sitte her. Myndighetene understreker at man bør evakuere hvis man er i tvil, men det er veldig vanskelig å komme ut. Køene er så lange at folk begynner å gå tomme for bensin. Stasjonene langs veien har stort sett gått tomme, sier han.

1,5 millioner på flukt
Til sammen er nærmere 1,5 millioner mennesker på flukt fra Rita, som er ventet å nå land natt til lørdag lokal tid. I forkant av orkanen kommer springflo og sterk vind som kan føre til store ødeleggelser. Guvernøren i Texas har bedt befolkningen i en strekning på nærmere 500 kilometer langs kysten om å evakuere. Flere hundretusen mennesker har allerede flyktet fra kystområdene mellom Galveston sør for Houston og Corpus Christie lenger vest.

I tide
I Galveston har nærmere 50.000 av 60.000 innbyggere flyktet. Ordfører Lyda Ann Thomas forsøker å overtale de gjenværende til å reise.

- Vi sender politi med høyttalere som minner folk om at de må reise i dag. I morgen er det for sent, sier hun til CNN.

Mye av trafikken går gjennom Houston. Det gjør det ikke lettere å komme seg unna.

- Stemningen har vært grei i Houston, men trafikken gjør at mange lurer på om det er mulig komme seg ut i tide, sier Are Slettan. Det er voldsomt mye folk på veien, ikke bare fra Houston, men fra hele kysten mellom Galveston og Corpus Christie, sier han.

Sammenbrudd
Innringere til lokale radiostasjoner oppfordrer myndighetene til å ensrette trafikken på motorveiene ut av Houston for å lette trafikken, men så langt er det ikke skjedd. Myndighetene har heller ikke stilt transport til disposisjon for de som ikke greier å komme seg ut på egen hånd. Telefonforbindelsen til flyselskapene har brutt sammen, så bil er det eneste alternativet for mange.

Torsdag ettermiddag lå sentrum av Rita nærmere 800 kilometer sørøst for Galveston. Orkanen beveger seg sakte nordvestover med en fart på rundt 15 kilometer i timen. Den er ventet å nå kysten ved 01-tida lokal tid natt til lørdag.

22 personer omkom da orkanen Alicia rammet Houston i 1983. Orkanen hadde styrke 3. I 2001 omkom 40 mennesker da den tropiske stormen Allison til flom i store deler av byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag