*Nettavisen* Nyheter.

Flykter fra Sør-Afrika

Foto: (Scanpix)

Tusener av mennesker foretrekker volden i hjemlandet fremfor rasismen i Sør-Afrika.

22.05.08 15:14

Flere tusen mennesker flykter nå fra volden i Sør-Afrika.

Mosambik har satt opp busser som har fraktet 9.000 mennesker til hjemlandet i løpet av uken. En del av Sør-Afrikas beboere fra Zimbabwe har også reist til hjemlandet, ettersom de heller vil risikere å bli utsatt for volden der enn å bli i Sør-Afrika. Det bor om lag tre millioner zimbabwere i Sør-Afrika, skriver BBC.

42 drept
Minst 42 mennesker har så langt mistet livet som følge av den rasistiske volden, mens 15.000 har søkt tilflukt i kirker, politistasjoner og offentlige bygg. Flere andre tusen er på flukt internt i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utlendingene, som i hovedsak kommer fra Zimbabwe, Mosambik og Malawi, og i stor grad har flyktet fra volden i hjemlandet, beskyldes for å stjele jobber og stå bak kriminalitet. Sør-Afrika har en arbeidsledighet på 30 prosent.

Frykter for livet
- Jeg frykter for mitt eget liv. Jeg har en liten jente hjemme, og jeg ønsker å se henne vokse opp. Jeg tror Zimbabwe er trygt, sa Henry, en 24 år gammel mann fra Zimbabwe til BBC, i det han gjorde seg klar til å reise tilbake til hjemlandet.

Satte inn hæren
Onsdag fikk hæren ordre om å utstasjonere i Johannesburg, som har vært åsted for de verste forbrytelsene så langt, for å opprettholde ro og orden. Det er første gang siden det ble en slutt på apartheiden. Politiet i byen sier situasjonen er roligere nå enn på flere dager.

Volden har i stedet spredd seg til Durban og den nordvestlige provinsen, og det er også meldt om voldshandlinger i den nordøstlige Mpumalanga-provinsen. Politi har blant annet skutt med gummikuler for å spre den væpnede og rasende folkemengden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag