RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Flykter fra tidenes verste flom

Hundretusener av afrikanere flykter nå fra det som omtales som kontinentets verste flom noensinne.

Minst 150 mennesker er omkommet, og over store landområder står landsbyer og byer under vann. FN varsler, ifølge BBC News, om at mer regn er i vente og at det snart kan bryte ut smittsomme sykdommer som følge av uværet.

– Det er forventet at regnværet vil fortsette, og vi er virkelig bekymret for situasjonen, fordi mange mennesker er hjemløse, og smittsomme sykdommer kan dukke opp, forteller Elisabeth Byrs ved FNs kontor for humanitær samordning i Ugandas hovedstad Kampala.

– Kraftig berørt
Hun informerer om at det er akutt etterspørsel for mat, husly og medisiner i de minst fjorten landene som er skadelidende i Øst-, Vest- og Sentral-Afrika. Hele 500 000 personer skal være på flukt fra de enorme vannmengdene.

– De fattigste landene, som Mali, Burkina Faso og Niger – det fattigste landet i verden – er kraftig berørt, opplyser hun.

Også Uganda er hardt rammet. Siden august har ni mennesker omkommet og 150.000 blitt hjemløse øst i landet. Ytterligere 400 000, for det meste småbønder, har mistet levebrødet etter at jordstykkene deres har blitt oversvømmet og veier skylt bort.

Fjernet fra kartet
I Sudan, hvor mange flyktninger nylig har vendt hjem etter mange års krig, er forholdene helt på bristepunktet. Regjeringen omtaler flommen som den verste i manns minne. 119 personer er omkommet og titusener er blitt hjemløse. Dødstallene kan stige – ettersom store svampområder kun kan nås med fly.

Som i Uganda og Sudan er det også i Ghana ekstreme forhold. George Azi Amoo, som er koordinator for å håndtere katastrofer i landet, fortalte til BBC:

– Noen landsbyer og småsamfunn har blitt totalt fjernet fra det ghanesiske kartet.

Nå etterlyser både regjeringer og FN hjelp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere