RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flykter i panikk fra vulkan

Sist oppdatert:
Hundrevis av landsbybeboere flykter søndag i panikk på øygruppen Komorene i frykt for et kommende vulkanutbrudd.

En vulkan i Karthala-fjellet på den største av øyene i Komorene spytter ut røyk, og skjelv ryster grunnen der innbyggerne bor.

Askeskyene legger seg som et mørkt lokk over øygruppen, sier en FN-representant. Komorene ligger i Indiahavet utenfor Afrikas østkyst, mellom Mosambik og Madagaskar.

Evakuerer
Myndighetene ber innbyggerne om å forlate de østlige delene av Stor-Komorene, som er den største øya.

- De arbeider med å skaffe kjøretøy som kan evakuere folk bort fra de områdene som er mest berørt av den vulkanske asken, sier Giuseppina Mazza, leder for FN-teamet på Komorene ifølge AP.

Medisisnske team blir gjort klare for å hjelpe dem som har pusteproblemer, sier hun.

Frykter utbrudd
FN frykter at det vil komme et vulkanutbrudd ganske snart.

- Det har kommet mye aske, og det har skremt landsbybeboerne fordi det samler seg til store askeskyer, sier Mazza. Lava er også synlig øverst i krateret til vulkanen.

Det er etablert et akutteam som skal overvåke og koordinere situasjonen. Folk blir også informert om trusselen fra det vulkanske fjellet Karthala.

14 år
Karthala ligger i midten av den søndre halvdelen av Store Komorebe, og byen Moroni ligger ved foten av den vestre delen av vulkanen. Karthala hadde sitt siste utbrudd i juli 1991. Ingen ble drept i det vulkanutbruddet, men titusener ble fordrevet fra sine hjem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere