*Nettavisen* Nyheter.

Flyktet fra seks års fangenskap

Foto: (AFP/Scanpix)

Den tidligere colombianske ministeren flyktet fra geriljaleiren og gikk fem dager gjennom jungelen.

05.01.07 22:47

Etter seks år i fangenskap hos en geriljagruppe, klarte den tidligere utviklingsministeren i Columbia, Fernando Araujo, endelig å flykte forrige søndag, melder nyhetsbyrået AP.

Araujo fortalte til colombiansk TV fredag om hvordan han flyktet fra geriljaleiren mens hæren og marinen kjempet mot opprørsgruppen FARC. Etter å ha kommet seg ut av leiren, gikk Araujo i fem dager gjennom fjelljungelen til San Agustin, hvor han ble funnet av colombianske soldater.

Hikking og utmattelse
- Da skuddvekslingen startet, sa jeg til meg selv at nå måtte jeg enten flykte eller så ville de drepe meg. Det var en avgjørelse om liv eller død, fortalte Araujo med rolig stemme, ifølge AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Araujo er i god helse nå, men sliter med hikking og utmattelse, fordi han ikke hadde spist på fem dager.

- Jeg flyktet i fem dager med kun klærne jeg hadde på meg, uten en dråpe vann, et teppe eller en machete. Jeg hadde kun mine fingernegler til å finne ruten til frihet, sa Araujo.

Den tidligere ministeren ble kidnappet 5. desember i 2000 mens han trente i kystbyen Cartagena.

Klikk på bildet for å forstørre.

60 i fangenskap
President Alvaro Uribe applauderte soldatenes innsats i angrepet og sier det var tips fra en informant som førte hæren til geriljaleiren.

Ifølge forsvarsminister Juan Manuel Santos døde seks geriljasoldater i kampene forrige søndag.

Rundt 60 andre personer er fremdeles i fangenskap hos FARC, men Araujo sier han ikke så noen andre gisler i leiren han satt fanget i.

Blant FARCs fanger er tidligere presidentkandidat Ingrid Betancourt og tre amerikanske forsvarsleverandører som ble kidnappet da flyet deres styrtet i jungelen i 2003 under et antinarkotikaoppdrag. Opprørerne håper å bytte fangene sine mot geriljamedlemmer som sitter i colombianske fengsler.

FARC har kjempet mot colombianske myndigheter i 42 år og har kidnappet tusenvis av personer i bytte mot løsepenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag