RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyktninger frykter for livet

500 flyktninger fra Usbekistan tør ikke reise hjem fordi de frykter for represalier fra regjeringens tropper i hjemlandet.

Samtidig er nye graver med sivile funnet tett ved der opprøret i Usbekistan startet i forrige uke.

- Vi fryktet at de ville ta livet av oss i Andijan, såp vi bestemte oss for å flykte til Kirgisistan, sier 27 år gamle Khasan Shakirov til Reuters. Han sitter sammen mer enn vel 500 andre flyktninger i en leir bare 150 kilometer fra grensen til Usbekistan. To av brødrene hans er borte.

- Jeg vil ikke dra tilbake, sier han.

Nye graver
Fredag oppdaget Reuters korrespondent Dmitry Solovyov vel 20 nye graver i en landsby nær utbruddsstedet for opprøret i Usbekistan i forrige uke, Andijan. I følge de lokale innbyggere tilhørte gravene i landsbyen Bogu Shamol ofre for sammenstøtene mellom opprørere og soldater fra regjeringsstyrkene.

- Dette er stedet hvor de begravde de uidentifiserte kroppene til folk som ble drept sist fredag. Det er flere lignede graver i andre enden av denne kirkegården og i nabolaget, uttalte en lokal innbygger til Reuters.

Presser presidenten
Presset fra det internasjonale samfunn mot Usbekistans president øker. USA truer med å kutte i uhjelp til landet.

President Islam Karimov har nektet for å ha bedt regjeringshæren om å skyte på sivile i Andijan, men går likevel i mot at en internasjonal granskning under ledelse av FN settes i gang.

USAs utenriksminister Coldolezza Rice uttalte at hun kunne tenke seg at Usbekistan ikke ville ønske seg en langvarig isolasjon fra det internasjonale samfunn, en av flere mulige konsekvenser på konflikten. Hun sa også at USA ikke lenger kunne bidra med uhjelp til Usbekistan hvis landet ikke kunne vise fremskritt på menneskerettigheter og demokrati i den tidligere Sovjetrepublikken.

I fjor bidro USA med 11 millioner dollar i uhjelp til Usbekistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere