*Nettavisen* Nyheter.

Flyktninger stormer tog i Budapest

Kaos på stasjonen Keleti-stasjonen torsdag da mange migranter forsøkte å ta seg om bord i dette toget. Over 150.000 migranter har kommet til Ungarn i år, de fleste kommer over grensen fra Serbia. Foto: Laszlo Balogh (Reuters)

Hundrevis av flyktninger og migranter har stormet et tog på Keleti-stasjonen i Budapest etter at politiet trakk seg tilbake fra området rundt stasjonen.

03.09.15 10:29

BUDAPEST (NTB-Reuters-AFP): Hundrevis av flyktninger og migranter har stormet et tog på Keleti-stasjonen i Budapest etter at politiet trakk seg tilbake fra området rundt stasjonen.

Les også: Her er historien bak lille Aylans siste reise

Det utspiller seg kaotiske scener på jernbanestasjonen i den ungarske hovedstaden i morgentimene torsdag etter at fortvilte og frustrerte flyktninger og migranter forsøkte å presse seg inn på et av togene som står på stasjonen.

TV-bilder viser hvordan hundrevis av flyktninger og migranter strømmer inn på stasjonsområdet, og en fotograf beskriver hvordan fortvilte foreldre prøver å dytte barna sine inn gjennom vinduene på et tog som ikke går.

Ingen tog

Men en talsmann for det ungarske jernbaneselskapet sier det ikke er satt opp noe tog fra Keleti-stasjonen til Vest-Europa med det første. Også en talsmann for politiet i Østerrike sier at det ikke er satt opp tog fra Budapest til Wien.

Jernbanestasjonen har vært stengt siden tirsdag, og siden da ungarsk politi slått en jernring rundt stasjonsområdet.

Men ved 8.30-tiden torsdag trakk plutselig politiet seg tilbake, og kort etter var plassen foran stasjonen tømt for folkemengden som hadde holdt til der.

Britiske The Guardian melder torsdag at stasjonen gjenåpnes, men at ingen tog går videre mot Vest-Europa.

Nærmere 2.000 flyktninger og migranter har siden tirsdag blitt nektet å reise videre med tog fra Budapest til Østerrike og Tyskland fordi ungarske myndigheter mener de ikke har de nødvendige dokumentene.

Frustrert og sinte

Det har ført til stor trengsel og mye frustrasjon, sinne og fortvilelse blant flyktningene og migrantene.

Onsdag florerte rykter om at politiet planla å flytte flyktningene til ukjente steder. Stemningen var opprørt og folk ropte: «Ikke politi» og «Tyskland, Tyskland».

Bare i august kom 50.000 migranter, først og fremst fra Syria, Afghanistan og Irak, til Ungarn, og de fleste av dem har Tyskland som mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL SIKRE GRENSENE: Ungarns statsminister Viktor Orban, her i et møte med Russlands statsminister Dimitri Medvedev i august i år, skriver i en kronikk i tyske Frankfurter Allgemeine at europeiske myndigheter må få kontroll over grensene før de avgjør hvor mange asylsøkere man kan ta imot. Foto: Ria Novosti (Reuters)

- Undergraver Europas røtter

- Flommen av flyktninger inn i Europa truer med å undergrave kontinentets kristne røtter, uttalte Ungarns statsminister Victor Orban, som besøker Brussel torsdag for å drøfte krisen.

I en kommentar i den tyske avisa Frankfurter Allgemeine skriver Orban at de europeiske myndighetene må få kontroll over grensene før de avgjør hvor mange asylsøkere kontinentet kan ta imot.

Orban skriver at innbyggerne i Europa er på kant med sine regjeringer når det gjelder flyktningkrisen.

«Folket ønsker at vi tar kontroll over situasjonen og forsvarer grensene. Først når vi har sikret grensene våre, kan spørsmål stilles om hvor mange mennesker vi kan ta inn, og om det skal innføres kvoter», skriver han. (©NTB)

Les også: Saudi-Arabia løfter ikke en finger for flyktningene

VIDEO: Se video og flere bilder fra kaoset på togstasjonen i Budapest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Desperate flyktninger forsøkte å trenge seg inn på et tog på jernbanestasjonen Keleti-stasjonen i Budapest. Foto: Petr David Josek (Ap)

Klikk på bildet for å forstørre.

Migranter, mange av dem flyktninger fra Midt-Østen og Afrika, venter på Keleti jernbanestasjon i Budapest. Foto: Bernadett Szabo (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nærmere 2.000 flyktninger og migranter har siden tirsdag blitt nektet å reise videre med tog fra Budapest til Østerrike og Tyskland. Foto: Bernadett Szabo (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag