Flyktningerådet beskutt

Foto: (Scanpix)

Tre representanter fra Norsk Flyktningeråd ble tirsdag beskutt av ukjente personer under oppdrag i Colombia.

28.01.04 14:52

Utenlandssjef Bjarte Vandvik i Flyktningerådet var en av de tre som opplevde skytingen. Han forteller til NTB at det ble avfyrt mellom fem og ti skudd mot en båt de tre representantene var i sammen med lokale representanter.

Han antar at skytingen pågikk i noen minutter. Ingen ble truffet, heller ikke den åpne båten de var om bord i, men kulene slo ned i vannet rundt båten. De andre to norske som var i båten var bistandsarbeider Marta Skretteberg og stedlig representant Eigil Kvernmo. Ingen kom til skade.

Angrepet fra bredden
Kommunikasjonssjef i Flyktningerådet, Petter Nome, sier til TV 2 Nettavisen at angrepet fant sted i 19-tiden tirsdag kveld.

- De ble anropt av en mann i sivil på bredden. Han skjøt først i lufta og i vannet, og så begynte han å skyte etter dem. De klarte å stikke av med båten, og kom seg i sikkerhet i en by, der de rapporterte til lokale myndigheter og FN, sier Nome.

Kastet seg ned
- Vi hørte et smell og så en kar som sto og vinket oss inn til elvebredden. Han ville ha oss til å gå inn til elvebredden. Han skjøt igjen i luften, og så begynte han å skyte mot vannet eller båten. Etter det kastet vi oss ned på dørken og fikk ikke fulgt så godt med, sier Vandvik, som tror utfallet kunne blitt mye verre om angriperne hadde hatt noe annet enn håndvåpen.

Etter kort å ha vurdert om man skulle etterkomme kravet om å gå inn til bredden, snudde båtføreren og ga full gass vekk fra stedet.

Planlagt
Vandvik vil ikke spekulere om hvem som kan ha stått bak episoden, men tror overfallet var planlagt.

- Det skulle litt for godt gjøres at dette var tilfeldig, sier han til NTB.

- Det kan jo hende at det var noen som ikke syntes om å ha internasjonal tilstedeværelse i dette området.

Området hvor angrepet skjedde, Magdalena Medio, regnes for å være "urolig", og både regjeringssoldater, paramilitære, geriljaen og ulike kriminelle grupper opererer her.

Området er også preget av stor nød og fattigdom som følge av borgerkrig og politisk ustabilitet. Mange av innbyggerne har flyktet fra andre deler av landet.

Petter Nome tror angrepet ble utført av noen som ikke ønsker internasjonalt nærvær i området.

Bred dekning
Hendelsen i går fikk stor omtale i colombiansk presse og TV.

- Det er uvanlig at en slik humanitær delegasjon blir angrepet, og det fikk derfor stor plass i colombianske nyhetssendinger, sier Petter Nome.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag