En militæroffensiv mot Mosul for å gjenerobre den irakiske byen fra IS, vil resultere i en humanitær katastrofe, advarer Flyktninghjelpen i en ny rapport.

Irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits, støttet av den USA-ledede koalisjonen, nærmer seg nå Iraks nest største by, som har vært kontrollert av IS de siste to årene.

Oppmuntret av gjenerobringen av Falluja planlegger de nå en stor militæroffensiv mot millionbyen.

Dette vil trolig drive 1,2 millioner mennesker på flukt og resultere i en humanitær katastrofe, advarer Flyktninghjelpen og International Rescue Committee i rapporten "In Search of Safety".

Hjelpeorganisasjonene viser til erfaringene fra Falluja, der 85.000 sivile flyktet da byen ble inntatt av irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlige militssoldater i juni.

Kappløp mot tiden

Flyktningstrømmen fra Falluja overveldet irakiske myndigheter og hjelpeorganisasjonene, men følgene av en militæroffensiv mot Mosul kan bli langt verre, advarer rapporten.

– Vi er i et kappløp mot tiden for å sikre at livreddende hjelp er klar, slik at familier som flykter fra den planlagte militære offensiven ikke går fra ett helvete til et annet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Når den siste militære offensiven begynner, er det for sent å mobilisere nødhjelp. Vi sviktet det irakiske folket da de flyktet fra Falluja, og det er utilgivelig å gjøre de samme feilene igjen, sier han.

Større skala

Sivile som flyktet fra Falluja havnet i overfylte leire, der det verken fantes nok husly, vann, mat eller medisiner.

Flyktninghjelpen og International Rescue Committee advarer mot å la det samme skje igjen i Mosul i langt større skala. For å kunne ta imot den forventede strømmen av flyktninger fra Mosul, trengs det minst 2,4 milliarder kroner, slår de fast i sin rapport.

– Mosul er en humanitær krise vi vet vil komme, men den vil være langt mer omfattende enn Falluja, sier Egeland.

På flukt

De færreste av sunnimuslimene som flyktet fra Falluja har tatt sjansen på å vende tilbake til byen, der gatene fortsatt er folketomme.

Ifølge FNs spesialutsending Jan Kubis er over 700 gutter og menn fra Falluja fortsatt savnet etter å ha blitt tatt til fange av militssoldatene som erobret byen, og det foreligger troverdige rapporter om at mange av dem er torturert og drept.

3,4 millioner irakere lever i dag som flyktninger i landet sitt, der hele 10 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp.

Over halvveis inn i 2016 har FN og hjelpeorganisasjonene bare mottatt 38 prosent av pengene som trengs for å dekke de humanitære behovene i Irak.

Denne uka møtes giverland i Washington i et forsøk på å skaffe til veie mer midler til krisen i Irak. (©NTB)