*Nettavisen* Nyheter.

Flyvinduer slår sprekker i kulda

Foto: (Scanpix)

Vinduene slo sprekker mens flyene var i lufta.

18.02.07 11:43

Luftfartsmyndighetene i USA undersøker nå hvordan vinduer på minst 13 fly slo sprekker denne uka ved Denvers internasjonale flyplass, melder AP.

Det har vært bitende kulde og sterk vind i området de siste dagene, og myndighetene lurer nå på om det er været som forårsaker flyskadene. På fredag var vindstyrken ved flyplassen oppe i 80 kilometer i timen, mens vinden har vært dobbelt så sterk ved fjellene i delstaten Colorado.

Slo sprekker i lufta
SkyWest Airlines forteller til AP at åtte av flyene deres fikk sprekker på rutene under takeoff og landing fredag. Et av flyene fikk sprekker i en rute mens det var i lufta.

- Bare det ytterste laget av rutene ble rammet, sier talskvinne Marissa Snow i SkyWest Airlines til AP.

To Frontier Airlines Airbus-fly opplevde det samme i lufta, mens to andre fly fikk sprekker mens de ventet ved gaten.

I alle tilfellene returnerte flyene til flyplassen eller til gaten uten at det slått krisealarm. Det er heller ikke meldt om noen skader som følge av sprekkene.

- Et mysterium
Talsmannen for Frontier Airlines, Joe Hodas, sier til AP at de ikke vet om det er de kraftige vindene som forårsaker skadene.

- Dette er ikke akkurat uvanlig vær for Denver. Vi vet ikke hva det er. På dette tidspunktet er det et mysterium, sier Hodas.

Flymyndighetene i Denver er forbauset over situasjonen, siden sprekkene har oppstått på en rekke forskjellige flytyper hos forskjellige flyselskaper.

Minst 55 flyavganger har blitt kansellert på flyplassen i Denver mens andre fly har blitt omdirigert.

24 drept i storm
Det harde været i USA har krevd flere menneskeliv de siste dagene. Fredag døde minst tre mennesker i Iowa når et Cessna-fly krasjet under en snøstorm.

I sørlige Wyoming ble deler av Interstate 80 stengt på grunn av snø, kraftig vind og glatte veier. Før motorveien ble stengt døde to personer da en traktor krasjet.

Minst 24 dødsfall skyldes stormen som rammer store deler av USA: seks døde i Ohio, tre i Nebraska, to i Illinois, Indiana, New York, New Jersey og Delawere, og én død i Missouri, Pennsylvania, Virginia, New Hampshire og Louisiana.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.